Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő-testületének 46/2015. (XII. 18.) önkormányzati rendelete indokolása

a magánszemélyeknek nyújtható visszatérítendő kamatmentes és vissza nem térítendő nyílászáró-felújítási támogatásról

Általános indokolás

Erzsébetváros Önkormányzatának Képviselő-testülete megalkotta a társasházaknak nyújtható visszatérítendő kamatmentes és vissza nem térítendő általános- és gázvezeték-felújítási támogatásról szóló 40/2013. (VI. 28.) rendeletét, amelyben szerepeltek a magánszemélyek nyílászáró támogatásának szabályai is. Tekintettel arra, hogy a rendelet hatálya társasházakra és magánszemélyekre is vonatkozik szükségessé vált a szétválasztás és a nyílászáró pályázatot szabályozó önálló rendelet megalkotása.

A rendelet célja, hogy az állandó lakcímmel a kérelemmel érintett lakásba bejelentett lakások tulajdonosai és az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások magánszemély bérlői az Erzsébetvárosban lévő, az épített környezet funkcióiból, használatából eredő káros környezeti hatásokat csillapítsa, különösen a zajártalmat, továbbá elősegítse a hőszigetelést és az építészeti karakter védelmét külső térrel érintkező homlokzati ablakok utólagos hang és hőszigetelésével.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Bevezető rendelkezés.

A 2. §-hoz

A rendelet területi, személyi hatályát határozza meg, azaz a Budapest VII. kerületi állandó lakcímmel a kérelemmel érintett lakásba bejelentett lakások tulajdonosai és az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások magánszemély bérlői részére teszi lehetővé a pályázaton történő részvételt.

A 3-7. §-hoz

A nyílászáró pályázat kiírásának, elbírálásának részletszabályait, a támogatás mértékét meghatározó rendelkezések.

A 8. §-hoz

Felhatalmazó rendelkezést tartalmaz, melyben a Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság szerez jogosítványt a Nyílászáró Pályázat kiírására, elbírálására.

A 9. §-hoz

A rendelet hatálybalépését szabályozza, rendelkezik továbbá a 40/2013. (VI. 28.) önkormányzati rendelet 3. § (5) bekezdésének hatályon kívül helyezéséről.


  Vissza az oldal tetejére