A Fővárosi Közlönyben megjelent, a Fővárosi Önkormányzat által rendelkezésre bocsátott hivatalos szöveg.

3/2009. (II. 3.) Főv. Kgy. rendelet indokolása

a játszótereken és sporttereken történő dohányzás megtiltásával összefüggő egyes fővárosi önkormányzati rendeletek módosításáról

Általános indoklás

Társadalmi igény merült fel a játszótereken való dohányzás megtiltására. Ehhez a fővárosi zöldfelületi rendszerbe tartozó zöldterületek és zöldfelületek védelméről, használatáról, fenntartásáról és fejlesztéséről szóló 10/2005. (III. 8.) Főv. Kgy. rendelet, a kiemelt közcélú zöldterületekről szóló 14/1993. (IV. 30.) Főv. Kgy. rendelet, valamint a fővárosi közterület-felügyelet szervezetéről és feladatairól szóló 74/1999. (XII. 30.) Főv. Kgy. rendelet módosítása szükséges.

Részletes indoklás

1. §-hoz

A rendelet hatályának kiterjesztése a sportterekre.

2. §-hoz

A sporttér, mint a közparkok egyik legkedveltebb alkotó elemének fogalom meghatározásával szükséges kiegészíteni a rendeletet.

3. §-hoz

A játszótereken és sporttereken a dohányzás megtiltása a gyermekek és kísérőjük egészségének megóvása érdekében. Ez az intézkedés hozzájárulhat a dohányzás visszaszorításához, megelőzéséhez.

4. §-hoz

A hatékony szankció megállapítása. A dohányzás a játszótereken és sporttereken szabálysértésnek minősül, mely tényállás megállapításakor a közterület-felügyelők a vonatkozó szabályok szerint helyszíni bírságot szabhatnak ki.

5. §-hoz

A kiemelt közcélú zöldterületekről szóló 14/1993. (IV. 30.) Főv. Kgy. rendelet hatályának kiterjesztése a sportterekre.

6. §-hoz

A közterület-felügyelők új feladatának megjelenítése.

7. §-hoz

A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.


  Vissza az oldal tetejére