A Fővárosi Közlönyben megjelent, a Fővárosi Önkormányzat által rendelkezésre bocsátott hivatalos szöveg.

65/2009. (X. 28.) Főv. Kgy. rendelet indokolása

a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és rendjéről szóló 60/1995. (X. 20.) Főv. Kgy. rendelet módosításáról

Általános indokolás

A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és rendjéről szóló 60/1995. (X. 20.) Főv. Kgy. rendeletről a Közgyűlés már több ízben megállapította, hogy a jelenlegi gyors fejlődés és a változó gazdasági folyamatok mellett is betölti rendeltetését, így koncepcionális változtatásokra nincs szükség. Azonban a folyamatban lévő városfejlesztések szükségessé teszik a rendelet kiigazítását, és a változó feltételek figyelembevételével a rendelet módosítását.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Budapest legkiemeltebb jelentőségű, leglátogatottabb közparkjainak védelme érdekében a közterületi kategóriák között a rendelet bevezeti a fokozottan kiemelt közterület besorolást. A Margitsziget különösen világörökségi jelöltsége, rekreációs mintaterületi volta, a Városliget pedig különösen, mint legnagyobb terhelést elszenvedő közpark volta miatt került bele ebbe a kategóriába.

A Margitsziget rekreációs mintaterületként való fenntartása és fejlesztése érdekében a rendelet évente kizárólag legfeljebb három rendezvényhez engedi meg közterület-használati hozzájárulás megadását, ezzel különösen is előmozdítva a természeti adottságok megőrzését.

A Margitsziget és Városliget fokozottan kiemelt jelentőségét erősíti továbbá a rendelet ezen területekre vonatkozó közterület-használati díjak emelésével. Az emelés mértéke a kiemelt kategóriához képest 20%.

A 2. §-hoz

E paragrafus a módosítás hatálybalépéséről rendelkezik.


  Vissza az oldal tetejére