A Fővárosi Közlönyben megjelent, a Fővárosi Önkormányzat által rendelkezésre bocsátott hivatalos szöveg.

68/2012. (IX. 28.) Főv. Kgy. rendelet indokolása

Budapest főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló 30/2010. (VI. 4.) Főv. Kgy. rendelet módosításáról

Általános indokolás

A 30/2010. (VI. 14.) Főv. Kgy. rendelet (a továbbiakban: R.) módosítását Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat képviselő-testülete (a továbbiakban: Terézvárosi Önkormányzat) és Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzat képviselő-testülete (a továbbiakban: Zuglói Önkormányzat) várakozási övezet módosítással kapcsolatos javaslatai indokolják.

Részletes indokolás

Az 1., 2., 5. §-okhoz

A Terézvárosi Önkormányzat 52/2012. (III. 22.) számú határozatával úgy döntött, hogy az Önkormányzat tulajdonában álló Lehel utca (Ferdinánd híd és Bulcsú utca közötti szakasza) és Bulcsú utca (Lehel utca és Szabolcs utca közötti szakasza) közterületeket időtartam-korlátozás nélküli várakozási övezetnek kívánja kijelölni.

A Lehel utca a R.-ben 3 órás maximális várakozási időtartamú övezetek közé volt sorolva, míg a Bulcsú utca nem szerepelt a R.-ben, a módosítással mindkét közterület időtartam-korlátozás nélküli várakozási övezet lesz, összhangban a szomszédos XIII. kerületi várakozási övezettel. A 2. díjtételű, azaz 400 forint/órás várakozási díj szintén megfelel a szomszédos közterületeken fizetendő várakozási díjnak.

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) 15/A. § (3) bekezdése kimondja, hogy díjfizetési kötelezettség olyan várakozási terület tekintetében és időszakra rendelhető el, amelyen az adott időszakban a járművek várakozására alkalmas helyek átlagos foglaltsága (telítettsége) a 70 százalékot meghaladja. A 70 százalékos telítettségi mutatót nem kell alkalmazni a 2010. június 5. előtt kijelölt várakozási területek tekintetében. A Lehel utca adott szakasza már korábban várakozási övezetnek volt kijelölve, csak a gyakorlati üzemeltetés nem kezdődött meg, míg a Bulcsú utca esetében a telítettség mérése a XIII. kerületi várakozási övezet bővítésekor történt meg, tekintettel arra, hogy az utca páros oldala a XIII. kerületi Önkormányzat tulajdona.

A 3-4. és 6-11. §-okhoz

A Zuglói Önkormányzat 1193/2011. (X. 20.) számú határozatával úgy döntött, hogy a R.-ben meghatározott Dózsa György út-Állatkerti út-Állatkerti körút-Hermina út-Ajtósi Dürer sor-Stefánia út-Ifjúság útja által határolt várakozási övezetet a Vágány utca-Francia út (Vasút)-Kerepesi út-Dózsa György út által határolt területtel kívánja kibővíteni. A Kkt. 15/A. § (3) bekezdésében meghatározott telítettséget parkolásfelvétellel igazolták, azt a várakozási övezet bővítésével kapcsolatos módosító javaslathoz mellékelték.

A módosító javaslat megérkezését követően szakmai megbeszélések kezdődtek a BKK és a Zuglói Önkormányzat között a már meglévő és az új várakozási övezetek rendezéséről. Az egyeztetés és a parkolásfelvétel alapján megegyezés született arról, hogy a Dózsa György út-Vágány utca-Róbert Károly körút-Ajtósi Dürer sor által határolt területen mindennap 8 órától 18 óráig kell fizetni a várakozásért és nincs időtartam-korlátozás, az Állatkerti körúton és a Gundel Károly úton 480 Ft/óra a várakozás díj, az 56-osok tere Benczúr utca és Ajtósi Dürer sor közötti szakaszán 320 Ft/óra a várakozási díj, azonban a XIII. kerületi Carl Lutz rakparthoz hasonlóan, 3 órára történő díjfizetés esetén aznap üzemidő végéig nem kell további várakozási díjat fizetni, míg a terület többi részén 400 Ft/óra a várakozási díj.

A Hungária körút-Erzsébet királyné útja-Francia út-Kerepesi út-Dózsa György út-Ajtósi Dürer sor által határolt területen munkanapokon 8 óra és 18 óra közötti időszakban kell fizetni a várakozásért, nincs időtartam-korlátozás, és a XIII. kerülethez hasonlóan 240 Ft/óra a várakozási díj.

A 12. §-hoz

A rendelet hatálybalépéséről és deregulációjáról rendelkezik.


  Vissza az oldal tetejére