A Fővárosi Közlönyben megjelent, a Fővárosi Önkormányzat által rendelkezésre bocsátott hivatalos szöveg.

57/2014. (XII. 13.) Főv. Kgy. rendelet indokolása

Budapest főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló 30/2010. (VI. 4.) Főv. Kgy. rendelet, valamint a Fővárosi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2013. (III. 18.) Főv. Kgy. rendelet módosításáról

Általános indokolás

A Külgazdasági és Külügyminisztérium jelezte, hogy a Parkolási rendelet 37. § (1) bekezdése - amely szerint a védett övezetekben és a várakozási övezetekben létesített kizárólagos használatú várakozóhelyek után a diplomáciai testületeknek is várakozási megváltási díjat kell fizetniük - figyelmen kívül hagyja a diplomáciai viszonosságot, így feszültséget teremt a diplomáciai kapcsolatokban, a magyar külképviseletekkel szembeni hasonló intézkedést vonhat maga után, ezért javasolják a szabályozás módosítását.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A Parkolási rendelet 37. § (5) bekezdését úgy célszerű módosítani, hogy a diplomáciai testületek - legfeljebb az épületeik homlokzatának hosszában kijelölhető darabszámú - kizárólagos használatú várakozóhelyet díjmentesen is használatba kaphassanak. A Parkolási Rendelet tehát a díjmenetes használat lehetőségét teremti meg, a díjmentesség megadásáról természetesen a közterület tulajdonosa, azaz a kerületi önkormányzat tulajdonában lévő közterületek esetén a kerületi önkormányzat képviselő-testülete, a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek esetén - a Fővárosi Közgyűléstől átruházott hatáskörben eljárva - a főpolgármester dönt, mely döntésnél figyelembe kell venni a diplomáciai viszonosság elvét.

A 2. §-hoz

Mivel a Parkolási rendelet 37. § (5) bekezdésében foglalt főpolgármesteri hatáskör-átruházás módosul, ezért ezt a módosítást az SZMSZ-ben is át kell vezetni.

A 3. §-hoz

A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.


  Vissza az oldal tetejére