A Fővárosi Közlönyben megjelent, a Fővárosi Önkormányzat által rendelkezésre bocsátott hivatalos szöveg.

11/2015. (III. 16.) Főv. Kgy. rendelet indokolása

az egyes adókötelezettségek elektronikus úton történő teljesíthetőségéről szóló 104/2012. (XII. 27.) Főv. Kgy. rendelet módosításáról

Általános indokolás

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 175. § (24) bekezdése szerint, ha az önkormányzat rendelete így rendelkezik, az önkormányzati adóhatósághoz teljesítendő bejelentés, bevallás, illetve adatszolgáltatás az önkormányzat által közzétett módon, elektronikus úton is teljesíthető. Az önkormányzati rendelet előírhatja, hogy az adószámmal rendelkező adózó a bejelentést, a bevallást, illetve az adatszolgáltatást elektronikus úton teljesíti.

Az egyes adókötelezettségek elektronikus úton történő teljesíthetőségének az adózók által kifejezetten igényelt teljesebbé tétele, kiterjesztése megkívánja a helyi adó hatálya alá tartozó bejelentkezés és a változás-bejelentés elektronikus benyújtása lehetőségének meghatározott, de széles körben történő megteremtését.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A rendelet tárgyi hatályát határozza meg, kiegészítve a bejelentkezés, változás-bejelentés elektronikus úton történő benyújthatóságának lehetőségével. Elektronikus úton a bejelentkezés kizárólag magánszemélyek, egyéni vállalkozók részéről tehető meg, tekintettel a szervezetekre vonatkozó képviseleti szabályokra. A változás-bejelentés valamennyi adóalany számára teljesíthető elektronikusan gazdálkodási formától függetlenül.

A 2. §-hoz

A rendelet hatálybalépését tartalmazza.


  Vissza az oldal tetejére