A Fővárosi Közlönyben megjelent, a Fővárosi Önkormányzat által rendelkezésre bocsátott hivatalos szöveg.

20/2015. (IV. 7.) Főv. Kgy. rendelet indokolása

a Budapest főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló 30/2010. (VI. 4.) Főv. Kgy. rendelet módosításáról

Általános indokolás

Budapest főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló 30/2010. (VI. 4.) Főv. Kgy. rendelet (Parkolási Rendelet) 39. §-a rendelkezik a városrendészeti behajtási-várakozási hozzájárulásokról. Ez a típusú hozzájárulás az itt meghatározott szervezetek részére, így a belügyminiszter irányítása alá tartozó belügyi szervek, a honvédelmi miniszter irányítása alá tartozó szervezetek, az Információs Hivatal, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége használatában lévő, megkülönböztető fény- és hangjelzéssel fel nem szerelt személygépkocsijaira, valamint 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó tehergépkocsijaira adható. A Parkolási Rendelet szerint a kiadható összes hozzájárulás száma 600 darab, amelyet - a Fővárosi Közgyűléstől átruházott hatáskörben eljárva - a főpolgármester ad ki. Jelen módosítás a városrendészeti behajtási-várakozási hozzájárulásokra jogosult szervezetek Főpolgármesteri Hivatallal történő kiegészítését, valamint a hozzájárulások számának növelését tartalmazza az egyes behajtásra jogosult szervek feladatainak hatékony ellátása érdekében.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A Parkolási Rendeletben a városrendészeti behajtási-várakozási hozzájárulásokra jogosult szervezetek közé g) pontként beemeli a Főpolgármesteri Hivatalt.

A 2. §-hoz

A Parkolási Rendeletben a városrendészeti behajtási-várakozási hozzájárulások darabszámát módosítja 690 darabra.

A 3. §-hoz

A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.


  Vissza az oldal tetejére