A Fővárosi Közlönyben megjelent, a Fővárosi Önkormányzat által rendelkezésre bocsátott hivatalos szöveg.

14/2017. (IV. 24.) Főv. Kgy. rendelet indokolása

a személytaxival végzett személyszállítási szolgáltatás és a személytaxi-szolgáltatást közvetítő és szervező szolgálat működtetésének feltételeiről, a taxiállomások létesítésének és igénybevételének rendjéről és a személytaxi-szolgáltatás hatósági áráról szóló 31/2013. (IV. 18.) Főv. Kgy. rendelet módosításáról

Általános indokolás

A személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény 49. § (3) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján Budapest főváros vonatkozásában a Fővárosi Közgyűlés rendeletében állapíthatja meg a személytaxi-, a személygépkocsival végzett személyszállítási szolgáltatás, valamint a különleges személyszállító szolgáltatás, továbbá e szolgáltatásokat közvetítő és szervező szolgálat működésének - a személytaxival és a személygépkocsival végzett személyszállítási szolgáltatás esetében a Kormány rendeletében meghatározott feltételeken túli - műszaki, személyi és pénzügyi alkalmassági feltételeit, valamint a település területén lévő taxiállomások, továbbá megállási helyek igénybevételének rendjét.

A Budapesten megrendezésre kerülő 2017. évi XVII. FINA Úszó-, Vízilabda-, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokság páratlan lehetőséget teremt Budapestnek és Magyarországnak, hiszen a rendezvény idejére az egész világ figyelme Budapestre irányul. A Világbajnokság Szervező Bizottsága erre tekintettel kérte, hogy a Világbajnokságot népszerűsítő, hirdetésnek nem minősülő matricákat - átmenetileg, kizárólag a Világbajnokság befejezéséig tartó időszakra - el lehessen helyezni a Világbajnokság hivatalos szállító partnerének taxi-gépjárművén, ezzel is hozzájárulva a rendezvény sikeréhez. Ehhez szükséges a személytaxival végzett személyszállítási szolgáltatás és a személytaxi-szolgáltatást közvetítő és szervező szolgálat működtetésének feltételeiről, a taxiállomások létesítésének és igénybevételének rendjéről és a személytaxi-szolgáltatás hatósági áráról szóló 31/2013. (IV. 18.) Főv. Kgy. rendelet (Taxirendelet) megfelelő - átmeneti - módosítása.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A Taxirendelet 2. melléklet 7. pontjának (Opcionális elemek) g) alpontjában szereplő általános tilalom azzal a kivétellel egészül ki, hogy a 2017. évi XVII. FINA Úszó-, Vízilabda-, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokság Szervező Bizottsága által jóváhagyott, a Világbajnokságot népszerűsítő, hirdetésnek nem minősülő matricákat a Világbajnokság hivatalos szállító partnerének taxi-gépjárművén el lehet helyezni.

A 2. §-hoz

Mivel a Taxirendelet 2. mellékletében szereplő tilalom feloldása csak átmenetileg - a 2017. évi FINA Úszó-, Vízilabda-, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokság befejezéséig tartó időszakra - indokolt, ezért a rendezvényt követően az eredeti tilalom visszaállítása szükséges megfelelő hatálybaléptetéssel.

A 3. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz azzal, hogy 2017. október 1-től a Taxirendeletben az eredeti tilalomnak megfelelő rendelkezés lép hatályba.


  Vissza az oldal tetejére