A jogszabály mai napon ( 2020.02.18. ) hatályos állapota.
A jelek a bekezdések múltbeli és jövőbeli változásait jelölik.

 

126/1997. (VII. 24.) Korm. rendelet

a Magyar Köztársaság Kormánya és az Egyesült Királyság Kormánya között 1997. január 15. napján létrejött, az Európai Kiadatási Egyezmény területi hatályának brit fennhatóság alá tartozó területekre való kiterjesztéséről szóló egyezmény kihirdetéséről

(Az egyezményt létrehozó jegyzékváltás megtörtént, az egyezmény 1997. január 15-én hatályba lépett.)

1. § A Kormány a Magyar Köztársaság Kormánya és az Egyesült Királyság Kormánya között 1997. január 15. napján létrejött, az Európai Kiadatási Egyezmény területi hatályának brit fennhatóság alá tartozó területekre való kiterjesztéséről szóló egyezményt e rendelettel kihirdeti.

2. § Az egyezmény magyar nyelvű szövege a következő:

„Őexcellenciája Christopher Long úrnak,

az Egyesült Királyság Budapesti Nagykövete

A Magyar Köztársaság Külügyminisztere tisztelettel hivatkozik Excellenciás Uram 1995. augusztus 15-én kelt Jegyzékére, amelynek szövege a következő:

»Van szerencsém hivatkozni az Európai Kiadatási Egyezményre, amely az Európa Tanács tagállamai előtt aláírásra megnyílt 1957. december 13-án, és javasolni, hogy az Egyezmény 27. Cikk (4) bekezdésének megfelelően az Egyezmény hatálya terjedjen ki az azokra a területekre, amelyek jelen Jegyzék mellékletében szerepelnek, és amelyek olyan területek, amelyek nemzetközi kapcsolataiért az Egyesült Királyság tartozik felelősséggel.

Az Egyezmény ratifikálásakor az Egyesült Királyság által az Egyezmény 27. és 28. Cikkéhez tett fenntartások és nyilatkozat hatálya nem terjed ki az ezúton kiterjesztett Egyezményre.

Az Egyezmény 3. Cikk 3. pontjának rendelkezései egyelőre nem kerülnek alkalmazásra Magyarország és a Jegyzék mellékletében felsorolt területek között. Abban az esetben azonban, ha Magyarország részese lesz a Terrorizmus Visszaszorításáról Szóló Európai Egyezménynek, a 3. Cikk 3. pontjának rendelkezései alkalmazhatóak lesznek Magyarország és a jelen Jegyzék mellékletében felsorolt területek között, amely területekre a Terrorizmus Visszaszorításáról Szóló Európai Egyezmény is kiterjed.

Az Egyesült Királyság által tett fennmaradó fenntartások hatályban lesznek a jelen Jegyzék mellékletében felsorolt területek vonatkozásában is.

Az Egyesült Királyság által tett, hatályban maradó fenntartásokban található - az Egyesült Királyságra történő - hivatkozásokat úgy kell érteni, hogy azok a jelen Jegyzék mellékletében felsorolt területekre is vonatkoznak.

A Magyar Köztársaság által tett fenntartások és nyilatkozatok szintén az így kiterjesztett Egyezményre alkalmazhatóak.

A jelen Jegyzék mellékletében felsorolt területek bármelyikén talált elkövető kiadatása iránti kérelmet a terület Kormányzójához, vagy más, illetékes hatóságához lehet címezni, aki maga dönthet, vagy döntéshozatal céljából továbbíthatja az ügyet az Egyesült Királyság Kormányához.«

Válaszul tisztelettel megerősítem, hogy a fenti javaslat a Magyar Köztársaság Kormánya részéről elfogadható, és hogy Excellenciás Uram Jegyzéke és jelen válasz megállapodást képez a két Kormány között, amely azon a napon lép hatályba, amikor mindkét Kormány tájékoztatta a másikat arról, hogy a belső joga szerint a hatálybalépéshez szükséges eljárás lezajlott.

A Magyar Köztársaság Kormánya ezúttal is megragadja az alkalmat legmélyebb nagyrabecsülése kifejezésére.

A Jegyzék melléklete:

Bermuda

Brit Antarktiszi Terület

Brit Indiai Óceáni Terület

Brit Virgin Szigetek

Kajmán Szigetek

Falkland Szigetek

Gibraltár

Monserrat

Szent Ilona és függő területei

Dél Georgia és Dél Sandwich Szigetek

Turks és Caicos Szigetek”

3. § E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban 1997. január 15. napjától kell alkalmazni.


  Vissza az oldal tetejére