A jogszabály mai napon ( 2022.07.07. ) hatályos állapota.

 

Veszélyhelyzeti Kabinet IV. számú jogértelmezési ajánlása

a 45/2020. (III. 14.) Korm. rendelet által elrendelt rendkívüli ítélkezési szünetben a bírák és igazságügyi alkalmazottak foglalkoztatásának egyes kérdéseiről * 

1. A munkáltatói jogkört gyakorlóknak kimutatást kell készíteniük a bíróságon, illetve a bíróságon kívül foglalkoztatottakról, valamint a részben a bíróságon kívül foglalkoztatottakról, továbbá azokról, akik vonatkozásában a foglalkoztatási kötelezettségüknek nem tudnak eleget tenni.

2. A bíróságon foglalkoztatottak esetében munkaidő-nyilvántartást kell vezetni, ami valamennyi bírót és igazságügyi alkalmazottat érint.

3. A bíróságon kívül foglalkoztatottak minden munkahetükről tevékenységi kimutatást kötelesek vezetni, amit hetente, a hét utolsó munkanapján közvetlen vezetőjüknek kell megküldeniük elektronikusan. A jelentéstételi kötelezettség elmulasztása a bíróságon kívüli munkavégzésre vonatkozó szóban vagy írásban, illetve egyedileg vagy kollektíven kiadott engedély visszavonásával járhat.

4. Azon bírák és igazságügyi alkalmazottak esetében, akiknél a munkáltatói jogkör gyakorlója indokoltnak találja, az évi rendes szabadság azon részét - amellyel mint munkáltató rendelkezik - kiadhatja.

5. A szabadságot követően vagy annak időtartama alatt, ha a bíró, illetve az igazságügyi alkalmazott jelzi, hogy ismét munkába áll - és a bíróság a foglalkoztatási kötelezettségének eleget tud tenni - úgy az érintett számára a bíróságon vagy azon kívüli munkavégzést kell biztosítani.


  Vissza az oldal tetejére