A jogszabály mai napon ( 2022.07.07. ) hatályos állapota.

 

Veszélyhelyzeti Kabinet XI. számú ajánlása

a veszélyhelyzet idején a bírák tevékenység-kimutatásának rendjéről * 

Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány

megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről szóló 45/2020. (III. 14.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Vtr.) 1. §-a 2020. március 15. napjától a bíróságokon ítélkezési szünetet hirdetett ki.

A Vtr. 2020. március 30. napján az Alaptörvény 53. cikk (3) bekezdése alapján hatályát vesztette, így ettől a naptól a bíróságokon megszűnt a rendkívüli ítélkezési szünet.

A Magyar Közlöny 59. számában kihirdetett, a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedésekről szóló 74/2020. (III. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Veir.), a veszélyhelyzet idejére speciális eljárásjogi rendelkezéseket határoz meg. A Veir. 2020. március 31. napján 15 órakor hatályba lépett. Ettől az időponttól a bíróságok ítélkezési tevékenységüket a Veir. által meghatározott eljárásjogi rendelkezések keretei között folytatják.

Mindezek alapján a Veszélyhelyzeti Kabinet egyhangúlag

ajánlja

a bírák esetében munkáltatói jogkört gyakorló bírósági vezetőknek, hogy a veszélyhelyzet idején

1. a bírák tevékenységéről külön kimutatást ne vezessenek, helyette

2. a BIIR-rendszerben és a tárgyalási naplóban, az adott ügyhöz kapcsolódóan nyilvántartott intézkedéseket tekintsék a bíró esetében elvégzett tevékenységnek.


  Vissza az oldal tetejére