Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-a (11) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:
1. § (1) * E rendelet előírásait a Magyarországon forgalomba hozatalra szánt, a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerekre, azok összetételére és jelölésére kell alkalmazni.
(2) * A testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek olyan különlegesen összeállított élelmiszerek, amelyek az előállító útmutatása szerint alkalmazva helyettesítik a teljes napi étrendet.
(3) * Ha e rendelet eltérő rendelkezést nem tartalmaz, testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszer előállítása, csomagolása, jelölése, forgalomba hozatala és reklámozása során a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről szóló külön jogszabály előírásait kell alkalmazni.
2. § * A testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszer összetételének meg kell felelnie az 1. számú mellékletben meghatározott követelményeknek.
3. § * A testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszert úgy kell forgalomba hozni, hogy valamennyi összetevőjét egy csomagolási egység tartalmazza.
4. § (1) * A testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszer kizárólag ilyen megnevezéssel hozható kereskedelmi forgalomba.
(2) * A testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszer jelölésének az élelmiszerek jelölésére vonatkozó általános előírásokon kívül tartalmaznia kell a következőket is:
a) a használati utasítás szerint elkészített, fogyasztásra kész élelmiszer meghatározott mennyiségére vonatkozó energiatartalmat kJ-ban és kcal-ban, valamint a fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalom mennyiségét számszerűleg kifejezve;
b) a használati utasítás szerint elkészített, fogyasztásra kész élelmiszer meghatározott mennyiségében lévő, az 1. számú melléklet 5. pontjában felsorolt ásványi anyagok és vitaminok átlagos mennyiségét számszerűleg kifejezve;
c) szükség esetén útmutatót a megfelelő elkészítéshez, valamint figyelmeztetést az elkészítési útmutatóban leírtak betartásának fontosságára;
d) ha a gyártó utasításainak megfelelően alkalmazott termék napi 20 g-nál több poliol (cukoralkohol) fogyasztását eredményezi, akkor figyelmeztetést az élelmiszer esetleges hashajtó hatására;
e) figyelemfelhívást a megfelelő napi folyadékmennyiség fogyasztásának fontosságára;
f) annak feltüntetését, hogy az élelmiszer napi adagja megfelelő mennyiséget tartalmaz az alapvető tápanyagokból;
g) annak feltüntetését, hogy a termék orvosi tanács és felügyelet nélkül legfeljebb három hétig alkalmazható.
(3) * A testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszer jelölése, reklámozása és megjelenítése semmilyen módon nem utalhat a használata révén elérhető testtömegcsökkenés mértékére.
5. § (1) Ez a rendelet a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napján lép hatályba.
(2) *
(3) * Ez a rendelet a testtömegcsökkentésre szolgáló, csökkentett energiatartalmú étrendben történő felhasználásra szánt élelmiszerekről szóló, 1996. február 26-i 96/8/EK bizottsági irányelvnek, valamint az azt módosító 2007/29/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.
(4) * Ez a rendelet a csecsemők és kisgyermekek számára készült, a speciális gyógyászati célra szánt, valamint a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerekről, továbbá a 92/52/EGK tanácsi irányelv, a 96/8/EK, az 1999/21/EK, a 2006/125/EK és a 2006/141/EK bizottsági irányelv, a 2009/39/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv és a 41/2009/EK és a 953/2009/EK bizottsági rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 2013. június 12-i 609/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.
Az előírások a fogyasztásra kész állapotban forgalmazott, illetve a gyártó utasítása szerint fogyasztásra elkészített termékre vonatkoznak.
1. Energia
1.1. * Az 1. § (2) bekezdése szerinti termék által biztosított teljes napi energiatartalom legalább 3360 kJ (800 kcal), legfeljebb 5040 kJ (1200 kcal) legyen.
1.2. *
2. Fehérje
2.1. * Az 1. § (2) bekezdése szerinti termékek fehérjetartalma legfeljebb 125 g lehet.
2.2. A fehérjére vonatkozó előző szabályok olyan fehérjére vonatkoznak, amelynek kémiai indexe megegyezik a 2. számú mellékletben megadott referenciafehérje (FAO/WHO 1985) kémiai indexével. Ha a kémiai index alacsonyabb a referenciafehérje 100%-ánál, akkor a minimális fehérjetartalmat ennek megfelelően kell emelni. A fehérje kémiai indexe minden esetben legalább a referenciafehérje kémiai indexének 80%-a legyen.
2.3. „Kémiai index”: a vizsgált fehérjében lévő esszenciális aminosavak mennyisége és a referenciafehérjében lévő megfelelő aminosavak mennyisége közötti legalacsonyabb arány.
2.4. L-aminosavak hozzáadása minden esetben kizárólag a fehérje tápértékének javítása céljából és csak az ehhez szükséges mértékben megengedett.
3. Zsírok
3.1. A zsírból származó energia a termék teljes energiatartalmának legfeljebb 30%-a lehet.
3.2. * Az 1. § (2) bekezdése szerinti termék esetében a gliceridekben levő linolsav mennyisége legalább 4,5 g legyen.
3.3. *
4. * Élelmi rost
Az 1. § (2) bekezdése szerinti termék élelmi rost tartalma a teljes napi adagban legalább 10 g, de legfeljebb 30 g legyen.
5. Vitaminok és ásványi anyagok
5.1. * Az 1. § (2) bekezdése szerinti termék teljes napi adagjának legalább 100%-ban biztosítania kell a táblázatban megadott vitamin- és ásványianyag-mennyiségeket.
5.2. *
Táblázat
A-vitamin | (μg RE = retinolekvivalens) | 700 | |
D-vitamin | (μg) | 5 | |
E-vitamin | (mg-TE = tokoferolekvivalens) | 10 | |
C-vitamin | (mg) | 45 | |
Tiamin | (mg) | 1,1 | |
Riboflavin | (mg) | 1,6 | |
Niacin | (mg-NE = niacinekvivalens) | 18 | |
B6-vitamin | (mg) | 1,5 | |
Folát | (μg) | 200 | |
B12-vitamin | (μg) | 1,4 | |
Biotin | (μg) | 15 | |
Pantoténsav | (mg) | 3 | |
Kalcium | (mg) | 700 | |
Foszfor | (mg) | 550 | |
Kálium | (mg) | 3100 | |
Vas | (mg) | 16 | |
Cink | (mg) | 9,5 | |
Réz | (mg) | 1,1 | |
Jód | (μg) | 130 | |
Szelén | (μg) | 55 | |
Nátrium | (mg) | 575 | |
Magnézium | (mg) | 150 | |
Mangán | (mg) | 1 |
Esszenciális aminosavak | g/100 g fehérje | |
Cisztin + metionin | 1,7 | |
Hisztidin | 1,6 | |
Izoleucin | 1,3 | |
Leucin | 1,9 | |
Lizin | 1,6 | |
Fenil-alanin + tirozin | 1,9 | |
Treonin | 0,9 | |
Triptofán | 0,5 | |
Valin | 1,3 |