A Fővárosi Közlönyben megjelent, a Fővárosi Önkormányzat által rendelkezésre bocsátott hivatalos szöveg.

39/2009. (VII. 9.) Főv. Kgy. rendelet indokolása

a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 74/1997. (XII. 30.) Főv. Kgy. rendelet módosításáról

Általános indoklás

Budapest Főváros Közgyűlésének a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 74/1997. (XII. 30.) Főv. Kgy. rendelete 10. § (1) bekezdése arról rendelkezik, hogy a kéményseprő-ipari kötelező közszolgáltatásért a tulajdonos által fizetendő díjat a rendelet melléklete tartalmazza.

Budapest Főváros Közgyűlése a 74/1997. (XII. 30.) Főv. Kgy. rendelet módosításáról szóló 72/2008. (XII. 30.) Főv. Kgy. rendeletének mellékletében határozta meg a kéményseprő ipari szolgáltatások nettó és bruttó (fogyasztói) díjait, az érvényes áfa kulcsok alapján.

A 2009. évi XXXV. törvény 1. § (1) bekezdése értelmében az áfa mértéke a kéményseprő ipari szolgáltatások vonatkozásában 20%-ról 25%-ra változik, s ez a díjak változását is eredményezi.

A fogyasztói díjak módosítása csak a rendelet módosításával valósítható meg annak érdekében, hogy a fogyasztók megismerjék a változatlan nettó díjakkal, de a 2009. július 1-jétől érvényes áfa kulcsok figyelembevételével számított, kéményseprő ipari fogyasztói díjak összegét.

A kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatási díj beszedését továbbra is a Díjbeszedő Rt. végzi, a 2005. január 1-jétől érvényes megállapodás szerint, a munka elvégzését követően kiállított számla alapján.

Részletes indoklás

Az 1. §-hoz

A kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatási díj mértékének megváltoztatása a 74/1997. (XII. 30.) Főv. Kgy. rendelet melléklete módosításával történik.

A 2. §-hoz

Az új közszolgáltatási díjak a kihirdetés napján lépnek a korábbi díjak helyébe.


  Vissza az oldal tetejére