A Fővárosi Közlönyben megjelent, a Fővárosi Önkormányzat által rendelkezésre bocsátott hivatalos szöveg.

73/2013. (X. 14.) Főv. Kgy. rendelet indokolása

a Budapest közlekedésszervezési feladatainak ellátásáról szóló 20/2012. (III. 14.) Főv. Kgy. rendelet módosításáról

Általános indokolás

Nosztalgia járatok működtetésével kapcsolatos módosítás: a fővárosi közösségi közlekedés közlekedéstörténeti hagyományokkal és műszaki tárgyi emlékekkel rendelkezik. Ebbe a körbe tartozó járművek (úgynevezett nosztalgiajárművek) felújítása, megőrzése, bemutatása és folyamatos működtetése - hasonlóan a világ más jelentős közlekedési vállalatainak gyakorlatához - a BKK Zrt. és a BKV Zrt. fontos feladata. A jelenleg közszolgáltatás keretein kívül működő nosztalgiajáratok azonban nem tudnak önfenntartó módon üzemelni, amely helyzetnek a fenntartása a nosztalgiajáratok leállítását eredményezheti. A nosztalgiajáratok rendszeres és közlekedésszervezői feladatellátás keretén belül történő üzemeltetése az egyetlen módja annak, hogy ezen történelmi jelentőségű eszközök a közlekedésben megmaradjanak, ezen kulturális örökség megfelelő megőrzése biztosított legyen. A nosztalgiajáratok rendszeres és közlekedésszervezői feladatellátás keretén belül történő üzemeltetése érdekében szükséges a Rendelet módosítása.

Kerékpáros rendszerrel kapcsolatos módosítás: a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság, mint közlekedésszervező közösségi kerékpáros rendszerrel kapcsolatos feladatainak Rendeletben történő beillesztése szükséges.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) 7. és 13. pontjai alapján, a Fővárosi Önkormányzat kulturális, turisztikai feladataira is tekintettel a közösségi közlekedési személyszállítás részét képezi a nosztalgiajáratok működtetése. A nosztalgiajáratok rendszeres és közlekedésszervezői feladatellátás keretén belül történő BKK Zrt. általi üzemeltetéséhez szükséges, hogy a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság erre a feladatra jogot kapjon a Rendeletben.

Az új 1/a. pont beillesztése szükséges annak érdekében, hogy a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság, mint közlekedésszervező jogosult legyen közösségi kerékpáros rendszerrel kapcsolatos feladatok (úm. létrehozás, fenntartás, felhasználási feltételek és díjak megállapítása, üzemeltetésről történő gondoskodás) ellátására is.

A 2. §-hoz

A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.


  Vissza az oldal tetejére