Az agrárpiaci rendtartásról szóló 1993. évi VI. törvény 27. §-ának (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – az érdekelt miniszterekkel egyetértésben – a kereskedelmi célú vágómarha-termelés, a minőségi hús-, hústermék-előállítás és kereskedelem elősegítése érdekében a következőket rendelem el:
1. § * (1) * A rendelet hatálya a vágóállatok vágás utáni minősítéséről szóló FVM rendelet 1. §-ában foglaltak szerinti vágóhíd üzemeltetőjére, minősítő szervezetre és minősítőre, termelőre, kereskedőre, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalra (a továbbiakban: NÉBIH) terjed ki.
(2) *
2. § * E rendelet alkalmazásában:
a) * marha vágott test (hasított marha): a levágott marha kivéreztetve, bőr, belsőség, fej és lábvégek nélkül; a fej az atlanto-occipitális (az atlasz és az első nyakcsigolya közötti) ízületben, a lábak a carpo-metacarpalis ízületben (lábtőízületben), illetve a tarso-metatarsalis ízületben (csánkízületben) kerülnek levágásra; a nemi szervek és csatlakozó izmaik, továbbá teheneknél a tőgy nélkül; mellkasi és hasűri szervek nélkül, vese, vesefaggyú, medenceüregi faggyú, a comb belső felületén lévő faggyú, rekeszizom-lebeny, rekeszizom, farok, nyaki véna, a körülötte lévő faggyú nélkül;
b) * marha vágott féltest (hasított féltest): a hátgerinc felezésével, a nyaki, háti, ágyéki és keresztcsigolyák, a mellcsont és a szimfízis (medencecsonti összekapcsolódás) közepén, szimmetrikusan kettéválasztott vágott test;
c) negyed marha: a vágott féltest a bordák mentén a gerincre merőlegesen szétvágva;
d) első negyed marha: a kettévágott féltest első része;
e) hátsó negyed marha: a kettévágott féltest hátsó része;
f) * meleg súly: a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően előkészített vágott test súlya szúrás után nem több mint hatvan perccel;
g) vágott test hideg súly: a meleg súly kétszázalékos csökkentésével számított érték;
h) *
i) * azonosító jel: a tulajdonos és az állategyed azonosságának megállapítására alkalmas vágómarha-jelölés, a szarvasmarhafajok egyedeinek jelöléséről, valamint Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszeréről szóló 99/2002. (XI. 5.) FVM rendelet (a továbbiakban: ENAR rendelet) előírásai szerint;
j)–l) *
m) * minősítő: a vágómarhák minősítésére külön jogszabály szerint jogosult természetes személy;
n) *
o) termelő: vágómarhát előállító tenyésztő, hizlaló;
p) * vágómarha kis- vagy nagykereskedő: a vágómarhát a termelőtől megvásárló, vágóhídnak értékesítő vállalkozó, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet.
3. § * (1) A vágómarha jelölésére akkor is a termelő kötelezett, ha a vágómarha kis- vagy nagykereskedő közreműködésével jut el a vágóhídra.
(2) A minősítést csak akkor lehet elvégezni, ha az azonosítás a vágóállatok vágás utáni minősítéséről szóló 75/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 13. §-ának, valamint az ENAR rendelet előírásai szerint megtörtént, és a vágómarhák technológiai előkészítését a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően elvégezték, továbbá hatósági állatorvos a húsvizsgálat során fogyasztásra alkalmasnak ítélte. A féltest akkor is minősíthető, ha annak egyes részeit fogyasztásra való alkalmatlansága miatt eltávolították, amennyiben az eltávolított rész kivételével a féltest egyébként fogyasztásra alkalmas. Az eltávolítás nem befolyásolja a minősítést. A minősítés a prion teszt eredményének megérkezése előtt végrehajtandó.
4. § * (1) A vágott testek vagy a vágott féltestek minősítését a vágóhídon, a vágás után a lehető leghamarabb, de legkésőbb a szúrást követő hatvan percen belül el kell végezni.
(2) * A vágott test minősítésekor és osztályba sorolásakor az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet IV. melléklet A. részében foglaltakat kell alkalmazni.
(3) * A 8 hónaposnál fiatalabb állatokat nem kell minősíteni, azonban nemüktől függetlenül a „V” kategóriába kell sorolni és jelöléssel kell ellátni őket.
(4) A minősítés során elsődlegesen az állatok életkora alapján kell különbséget tenni.
5. § *
6. § (1) *
(2) * A vágott test hideg súly meghatározása a meleg súly kétszázalékos csökkentésével történik.
(3) * Ha a vágóhídon – műszaki, technológiai okok miatt – a szúrás és a mérlegelés között a hatvan perces időkorlát nem tartható, a NÉBIH egyidejű értesítésével, valamint annak engedélyével ez az időtartam meghosszabbítható. Az időkorlát túllépése esetén a kétszázalékos csökkentés minden további eltelt negyedóra után 0,1 százalékponttal mérséklődik.
7. § * (1) A vágott testek húsossági és faggyúborítottsági osztályokba sorolására az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a szarvasmarhák, a sertések és a juhok hasított testének uniós osztályozási rendszerei, valamint a hasított testek és az élő állatok bizonyos kategóriáira vonatkozó piaci árak bejelentése tekintetében történő kiegészítéséről szóló, 2017. április 20-i 2017/1182/EU bizottsági felhatalmazáson alapuló rendelet (a továbbiakban: 2017/1182/EU rendelet) I. mellékletében foglaltak, valamint az 1234/2007/EK tanácsi rendeletnek a legfeljebb tizenkét hónapos szarvasmarhák húsának értékesítése tekintetében történő részletes alkalmazási szabályainak megállapításáról szóló, 2008. június 18-i 566/2008/EK rendelet 3. cikkében foglaltak az irányadók. Minden osztályon belül három alosztály van (+, 0, –), amelyek egyikébe kötelező a besorolás. A vágott testek kor- és ivarjelölését a 2. számú melléklet szerint kell feltüntetni.
(2) A hasított testek jelölésénél a 2017/1182/EU rendelet 8. cikkében foglaltakat kell alkalmazni. A betűknek, illetve számoknak legalább két centiméter nagyságúaknak kell lenniük. A jelölésre bármilyen nem mérgező, véletlenszerűen eltávolíthatatlan hőálló tinta, élelmiszeriparban engedélyezett hőálló festék, ráakasztott címke használható. Jelölésként csak olyan címke használható, amely nem távolítható el és nem rongálható meg. A minősítő általi jelölést a kereskedelmi értékesítésig vagy a feldolgozásig tilos eltávolítani.
(3) A kereskedelmi osztályba sorolás akkor tekinthető hitelesnek, ha a húsossági osztályt kifejező S/EUROP betűjelzés és alosztályjelzés (+, 0, –), továbbá a faggyúsági fokot jelölő számjelzés (1, 2, 3, 4, 5) és alosztályjelzés (+, 0, –), valamint az ivar- és korjelölés (V, Z, A, B, C, D, E) alatt a minősítő azonosító száma és a NÉBIH, illetve a 2007. január 1-je előtt kiadott fém testbélyegzők esetében az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet, 2007. január 1. és 2012. március 14. között a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal jelölése is szerepel. A vágott testen a 0 alosztályt nem kell jelölni. A 8 hónapnál fiatalabb állatokon csak V jelölés szerepelhet.
8. § (1) *
(2) *
(3) * A minősítést, illetve a vágott féltestek osztályba sorolását a minősítő saját engedélyszámát tartalmazó bélyegzővel tanúsítja, amelyet az (1) bekezdésben meghatározott helyeken kell elhelyezni.
(4) A bélyegzőlenyomatnak összetéveszthetetlenül jól olvashatónak kell lennie.
8/A. § * (1) * A vágómarhák vágás utáni minősítésével kapcsolatosan a központi adatbázist a NÉBIH működteti.
(2) * A minősítő köteles a 3. számú mellékletben szereplő tartalommal napi jelentést készíteni, és annak adatait a vágás napján a NÉBIH által az erre a célra biztosított webszolgáltatáson keresztül az általa üzemeltetett vágott test minősítési adatbázisába eljuttatni. A saját vállalatirányítási programot használó vágóüzemek a NÉBIH adatbázisába való adatküldést megelőzően kötelesek a programjukat auditáltatni a NÉBIH-hel. Az auditálás szempontja a NÉBIH adatbázis adatstruktúrájának való megfelelés.
(3) * A minősítést, illetve a vágott féltestek osztályba sorolását a minősítő a saját engedélyszámát tartalmazó bélyegzővel tanúsítja.
(4) * A NÉBIH az 5. számú melléklet alapján negyedévi rendszerességgel összesítőt készít, amelyet megküld az agrárpolitikáért felelős miniszter részére.
(5) *
8/B. § *
9. § Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, de rendelkezéseit kötelezően 2000. január 1. napjától kell alkalmazni.
10. § * Ez a rendelet
a) az 1234/2007/EK tanácsi rendeletnek a legfeljebb tizenkét hónapos szarvasmarhák húsának értékesítése tekintetében történő részletes alkalmazási szabályainak megállapításáról szóló, 2008. június 18-i 566/2008/EK bizottsági rendelet,
b) a mezőgazdasági termékpiacok közös szervezésének létrehozásáról, és a 922/72/EGK, a 234/79/EK, az 1037/2001/EK és az 1234/2007/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 2013. december 17-i 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet,
c) az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a szarvasmarhák, a sertések és a juhok hasított testének uniós osztályozási rendszerei, valamint a hasított testek és az élő állatok bizonyos kategóriáira vonatkozó piaci árak bejelentése tekintetében történő kiegészítéséről szóló, 2017. április 20-i 2017/1182/EU bizottsági felhatalmazáson alapuló rendelet,
d) az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a szarvasmarhák, a sertések és a juhok hasított testének uniós osztályozási rendszerei, valamint a hasított testek és az élő állatok bizonyos kategóriáira vonatkozó piaci árak bejelentése tekintetében történő alkalmazására vonatkozó szabályok megállapításáról szóló, 2017. április 20-i 2017/1184/EU bizottsági végrehajtási rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.
A 12 hónapnál fiatalabb szarvasmarha vágott testeket a következő kategóriákba kell sorolni:
V: nyolc hónapos vagy ennél fiatalabb szarvasmarhák,
Z: nyolc hónapnál idősebb, de legfeljebb tizenkét hónapos szarvasmarhák.
A felnőtt szarvasmarha vágott testeket a következő kategóriákba kell sorolni:
A: két évnél fiatalabb, nem ivartalanított, hímivarú állat vágott teste,
B: egyéb, nem ivartalanított, hímivarú állat vágott teste,
C: ivartalanított hímivarú állat vágott teste,
D: nőivarú állat vágott teste, amely már borjadzott,
E: egyéb nőivarú állatok vágott teste.
Az intervenciós szabályok alkalmazásának sérelme nélkül az A, B, C, D és E betűket alkalmazni kell a vágott testek azonosításához.
A minősítés során a következő adatokat kötelező felvenni:
– a marhalevél száma (a vágóhíd kötelessége);
– a szállító gépkocsi és pótkocsi rendszáma (a vágóhíd feladata);
– a beérkezés időpontja (a vágóhíd feladata);
– a vágás helye, a minősítő hely azonosítója és a vágás időpontja;
– a vágóállatok darabszáma és azonosító jelei;
– a súlymérési adatok: egyedenként a vágott test meleg súlya;
– az egyedenkénti minősítési adatok az azonosító jel feltüntetésével:
= a húsossági osztály betűjele (S/EUROP szerint) és alosztály jelölése (+, Ø, –),
= a faggyúsági fokozat számjele (1–2–3–4–5) és alosztály jelölése (+, Ø, –),
= a kor- és ivarjelölés (V, Z, illetve A, B, C, D, E);
– a termelő vagy a kereskedő azonosító adatai (tenyészet kódja vagy név, lakcím, adóazonosító jel, illetve cég neve, székhelye, telephelye, adószáma, valamint egyéb más rendeletben előírt azonosító);
– a minősítő szervezet neve, székhelye, működési engedélyének száma;
– a minősítő neve és működési engedélyének száma;
– az alkalmazott minősítési módszer megjelölése.
1. Felvásárolt mennyiség darabszáma összesen.
2. Felvásárolt mennyiség megoszlása élősúlyban (darab és százalék):
2.1. legfeljebb 80 kg | vágóborjú, ezen belül bika, üsző | |
2.2. 80–160 kg közötti | vágóborjú, ezen belül bika, üsző | |
2.3. 160–300 kg közötti | vágóüsző, | |
2.4. 160–300 kg közötti | vágóbika, | |
2.5. 160–300 kg közötti | vágótinó, | |
2.6. 300 kg feletti | vágóüsző, | |
2.7. 300 kg feletti | vágótehén, | |
2.8. 300 kg feletti | máshová nem sorolt vegyes ivarú vágómarha, | |
ebből bika ebből tinó és ökör együttesen. |
3. Vágás utáni minősített vágómarha darabszám összesen.
4. Minőségi kategóriák szerinti darabszám és százalékos megoszlás (S/EUROP húsossági és faggyússági osztály, valamint V, Z, illetve A, B, C, D, E kategóriák és jelölés szerint).
5. Minőségi kategóriák szerinti darabszám, százalékos megoszlás (S/EUROP, húsossági és faggyússági osztály, valamint V, Z, illetve A, B, C, D, E kategóriák és jelölés szerint) átlagos vágott testsúly és annak összesítése.
6. A nem minősített vágómarhák darabszám és százalékos megoszlása, kor és ivar megjelölése, a nem minősítés oka.