A jogszabály mai napon ( 2024.05.06. ) hatályos állapota.
A jelek a bekezdések múltbeli és jövőbeli változásait jelölik.

 

11/2023. (VI. 22.) GFM rendelet

az árfigyelő rendszerbe tartozó termékkategóriákról és termékekről

Az árfigyelő rendszer létrehozásáról és működtetéséről szóló 163/2023. (V. 8.) Korm. rendelet 19. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 103. § (1) bekezdés 4. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 54. § 12. pontjában meghatározott feladatkörében eljáró agrárminiszterrel egyetértésben – a következőket rendelem el:

1. § E rendelet alkalmazásában

1. eladási ár típusa: az 1. melléklet szerinti termékkategóriákra vonatkozóan meghatározott bruttó eladási ár, amely lehet dobozár, darabár vagy csomagár;

2. termékkategória: az árfigyelő rendszerbe bevont élelmiszer termékcsoport megnevezése, amelynek leíró adatait az 1. melléklet tartalmazza;

3. termék azonosításához szükséges egyéb adat: a 2. mellékletben meghatározott, az árfigyelő rendszerben rögzítendő termékek pontos azonosítását lehetővé tevő adatok.

2. § Az árfigyelő rendszerbe tartozó termékkategóriák megnevezését, az egyes termékkategóriákon belül a bejelentési kötelezettséggel érintett termékek körének meghatározását a termékek kiszerelése és leírása alapján, valamint az egyes termékekhez tartozó napi ár és törzsvásárlói ár típusát az 1. melléklet tartalmazza.

3. § (1) A kereskedő valamennyi üzletére vonatkozóan köteles az egyes termékkategóriákon belül minden olyan általa forgalmazott termékre adatot szolgáltatni, amely megfelel az 1. mellékletben meghatározott leírásnak és kiszerelésnek.

(2) A kereskedő az adatszolgáltatás során a termékekre vonatkozóan köteles feltüntetni a termék napi árát oly módon, hogy – az 1. mellékletnek megfelelően – megjelöli az egységárat és a termékhez tartozó eladási ár típusa szerinti árat. A termékek eladási ára és egységára, továbbá a szolgáltatások díja feltüntetésének részletes szabályairól szóló 4/2009. (I. 30.) NFGM–SZMM együttes rendelet szerinti árcsökkentés bejelentése, valamint a háborús élelmiszerár-infláció csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről szóló 162/2023. (V. 5.) Korm. rendelet szerinti kötelező árcsökkentés esetén a kereskedő a napi ár mellett köteles feltüntetni a termék korábbi árát – az 1. mellékletnek megfelelően – a termék korábbi egységára és a termékhez tartozó eladási ár típusa szerinti korábbi ár megjelölésével.

(3) Törzsvásárlói ár alkalmazása esetén a kereskedő a (2) bekezdés szerinti napi ár és a korábbi ár mellett köteles feltüntetni a termék bruttó törzsvásárlói árát oly módon, hogy – az 1. mellékletnek megfelelően – megjelöli az egységárat és a termékhez tartozó eladási ár típusa szerinti árat.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 11/2023. (VI. 22.) GFM rendelethez * 

Az árfigyelő rendszerbe tartozó termékkategóriák és termékek felsorolása

A B C D E F G H I
1. Termékkategória Termék Napi ár Korábbi ár Törzsvásárlói ár
2. Termék kiszerelése Termék leírása Eladási ár típusa Egységár Eladási ár típusa Egységár Eladási ár típusa Egységár
3. Pasztőrözött ESL tej,
2,8% zsírtart.
1 l-es nem laktózmentes, nem bio darabár egységár
(l)
darabár egységár
(l)
darabár egységár
(l)
4. Pasztőrözött ESL tej,
1,5% zsírtart.
1 l-es nem laktózmentes, nem bio darabár egységár
(l)
darabár egységár
(l)
darabár egységár
(l)
5. UHT tej dobozban,
2,8% zsírtart.
1 l-es nem laktózmentes, nem bio darabár egységár
(l)
darabár egységár
(l)
darabár egységár
(l)
6. UHT tej dobozban,
1,5% zsírtart.
1 l-es nem laktózmentes, nem bio darabár egységár
(l)
darabár egységár
(l)
darabár egységár
(l)
7. Tejföl 20% zsírtart. 140–450 g-os nem laktózmentes, nem bio darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
8. Tejföl 12% zsírtart. 140–450 g-os nem laktózmentes, nem bio darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
9. Natúr joghurt 125 g-tól nem görög,
nem laktózmentes, nem bio
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
10. Kefir és kaukázusi kefir 130 g-tól nem laktózmentes, nem bio darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
11. Tehéntúró 250–500 g-os félzsíros,
nem laktózmentes
csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
12. Trappista tömbsajt legalább 700 g-os félkemény, egész tömb, natúr, nem light,
nem laktózmentes
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
13. Margarin 200–500 g-os legalább 39%-os zsírtartalmú, nem sózott, nem sütő, nem dúsított, nem bio darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
14. Vaj 100–250 g-os legalább 80%
zsírtartalmú,
nem laktózmentes,
nem bio, nem sós
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
15. Vajkrém 180–250 g-os natúr, nem laktózmentes, nem bio darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
16. Tojás 10 és 30 darabos S, M, L és L–XL méretű, ketreces, mélyalmos és szabadtartású, nem bio dobozár egységár
(darab)
dobozár egységár
(darab)
dobozár egységár
(darab)
17. Sertéscomb vákuumcsomagolt, védőgázas csomagolású és lédig (pultos) darabolt,
nem előkészített
(nem szeletelt, nem kockázott, nem darált)
egységár
(kg)
egységár
(kg)
egységár
(kg)
18. Sertéskaraj vákuumcsomagolt, védőgázas csomagolású és lédig (pultos) csont nélküli,
darabolt,
nem előkészített
(nem szeletelt, nem kockázott), beleértve
a láncos sertéskarajt is
egységár
(kg)
egységár
(kg)
egységár
(kg)
19. Egész csirke és tyúk vákuumcsomagolt, védőgázas csomagolású és lédig (pultos) kizsigerelt egész csirke és tyúk egységár
(kg)
egységár
(kg)
egységár
(kg)
20. Csirkemellfilé vákuumcsomagolt, védőgázas csomagolású és lédig (pultos) nem előkészített (nem kockázott, nem szeletelt) egységár
(kg)
egységár
(kg)
egységár
(kg)
21. Csirkecomb vákuumcsomagolt, védőgázas csomagolású és lédig (pultos) friss, egész csirkecomb, farrész nélkül egységár
(kg)
egységár
(kg)
egységár
(kg)
22. Csirkeszárny vákuumcsomagolt, védőgázas csomagolású és lédig (pultos) kétízületes egységár
(kg)
egységár
(kg)
egységár
(kg)
23. Pulykamellfilé vákuumcsomagolt, védőgázas csomagolású és lédig (pultos) nem előkészített (nem kockázott, nem szeletelt) egységár
(kg)
egységár
(kg)
egységár
(kg)
24. Sertészsír 200 g-tól étkezési, sült és hidegen préselt, mangalica is darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
25. Virsli lédig (pultos) és csomagolt sertés és baromfi, glutén- és laktózmenteset is beleértve, Magyar Élelmiszerkönyv szerinti virsli csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
26. Párizsi 300 g-tól (rúd) sertés, baromfi és borjú, natúr, ízesítés nélkül, Magyar Élelmiszerkönyv szerinti párizsi darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
27. Téliszalámi 350 g-tól (rúd) Magyar Élelmiszerkönyv szerinti téliszalámi darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
28. Pulykamell sonka 80–150 g-os szeletelt,
nem ízesített, glutén- és laktózmenteset is beleértve, Magyar Élelmiszerkönyv szerinti formában vagy bélben hőkezelt sonkák
csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
29. Sonka, sertéscombból 100–200 g-os szeletelt, nem ízesített, nem nyers, glutén- és laktózmenteset is beleértve, Magyar Élelmiszerkönyv szerinti formában vagy bélben hőkezelt sonkák csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
30. Alma lédig Idared egységár
(kg)
egységár
(kg)
egységár
(kg)
31. Körte lédig nem bio, összes fajta, ami az adatszolgáltatáskor forgalomban van egységár
(kg)
egységár
(kg)
egységár
(kg)
32. Földieper 250–500 g–os csomagolt dobozár egységár
(kg)
dobozár egységár
(kg)
dobozár egységár
(kg)
33. Banán lédig nem bio, nem főzőbanán egységár
(kg)
egységár
(kg)
egységár
(kg)
34. Citrom lédig és csomagolt nem bio csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
35. Narancs lédig és csomagolt nem bio csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
36. Paradicsom lédig fürtös paradicsom, nem bio egységár
(kg)
egységár
(kg)
egységár
(kg)
37. Zöldpaprika lédig és csomagolt étkezési paprika étkezési paprika, nem bio csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
38. Sárgarépa lédig és csomagolt nem bio csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
39. Petrezselyemgyökér lédig és csomagolt nem bio csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
40. Uborka lédig kígyóuborka, nem bio, minimum 250 g–os, darabos (nem összecsomagolt) darabár darabár darabár
41. Fokhagyma lédig és csomagolt nem bio csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
42. Vöröshagyma lédig és csomagolt nem bio csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
43. Étkezési burgonya lédig és csomagolt piros, nem újburgonya csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
44. Étkezési újburgonya lédig piros egységár
(kg)
egységár
(kg)
egységár
(kg)
45. Fejes káposzta lédig nem bio egységár
(kg)
egységár
(kg)
egységár
(kg)
46. Kelkáposzta lédig nem bio egységár
(kg)
egységár
(kg)
egységár
(kg)
47. Karfiol lédig nem bio darabár darabár darabár
48. Fehér kenyér, cipó és vekni 500–1000 g-os friss, szeletelt és
nem szeletelt, helyben sütött és nem helyben sütött, amely nem tartós és nem toast kenyér
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
49. Félbarna kenyér, cipó és vekni 500–1000 g-os friss, szeletelt és nem szeletelt, helyben sütött és nem helyben sütött, amely nem tartós és nem toast kenyér darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
50. Teljes kiőrlésű kenyér, cipó és vekni 250–750 g-os friss, szeletelt és
nem szeletelt, helyben sütött és nem helyben sütött, amely nem tartós és nem toast kenyér, nem bio
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
51. Rozsos kenyér, cipó és vekni 250–500 g-os friss, szeletelt és
nem szeletelt, helyben sütött és nem helyben sütött, amely nem tartós és nem toast kenyér,
nem bio
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
52. Spagetti száraztészta 500–1000 g-os 2 tojásos, 4 tojásos és durum csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
53. Étolaj, napraforgó 1 l-es finomított, 100% napraforgó, nem vitaminozott darabár egységár
(l)
darabár egységár
(l)
darabár egységár
(l)
54. Finomliszt 1 kg-os BL–55 csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
55. Rétesliszt 1 kg-os BFF–55 csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
56. Kristálycukor 1 kg-os csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
57. Porcukor 500 g-os csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
58. Csemegekukorica-konzerv 250–400 g-os töltőtömegű szuperédes és édes, nem bio, nem ízesített, nem duopack darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
59. Csemegeuborka 300–500 g-os töltőtömegű darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
60. Háztartási keksz 200–1000 g-os nem hozzáadott cukor nélküli, nem teljes kiőrlésű, nem darált csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
61. Gyorsfagyasztott zöldborsó 400–600 g-os nem bio csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
62. Hasábburgonya 750–1000 g-os gyorsfagyasztott, olajban és/vagy sütőben süthető, minden normál vastagságú, extra vékony és vastag, nem cikkcakk, nem hullámos, nem fűszerezett csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
63. Narancslé 1 l-es dobozos és PET palackos,
100%-os, sűrítményből, gyümölcshússal vagy anélkül
darabár egységár
(l)
darabár egységár
(l)
darabár egységár
(l)
64. Almalé 1 l-es dobozos és PET palackos,
100%-os, szűrt
darabár egységár
(l)
darabár egységár
(l)
darabár egységár
(l)
65. Sütőmargarin 250–500 g-os nem laktózmentes darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
66. Marhalábszár vákuumcsomagolt, védőgázas csomagolású és lédig (pultos) darabolt, csonttal és csont nélkül,
nem előkészített (nem szeletelt, nem kockázott, nem darált)
egységár
(kg)
egységár
(kg)
egységár
(kg)
67. Ásványvíz 1,5 l-es szénsavas és szénsavmentes, ízesítés nélküli darabár egységár
(l)
darabár egységár
(l)
darabár egységár
(l)
68. Növényi italok 1 l-es rizs-, szója-, zab-, kókusz- és mandulaalapú italok, édesített és cukormentes, egyéb ízesítés (pl. csokoládé, vanília) nélküli darabár egységár
(l)
darabár egységár
(l)
darabár egységár
(l)
69. Laktózmentes tej 1 l-es darabár egységár
(l)
darabár egységár
(l)
darabár egységár
(l)
70. Laktózmentes tejföl valamennyi kiszerelés darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
71. Laktózmentes natúr joghurt valamennyi kiszerelés darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
72. Laktózmentes kefir valamennyi kiszerelés darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
73. Laktózmentes túró valamennyi kiszerelés csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
74. Laktózmentes trappista sajt valamennyi kiszerelés szeletelt és egész tömbsajt darabár vagy csomagár egységár
(kg)
darabár vagy csomagár egységár
(kg)
darabár vagy csomagár egységár
(kg)
75. Laktózmentes margarin és sütőmargarin valamennyi kiszerelés darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
76. Laktózmentes vaj valamennyi kiszerelés darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
77. Laktózmentes vajkrém valamennyi kiszerelés darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
78. Növényi tejföl 150–250 g-os vegán növényi krém darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
79. Gluténmentes kenyér, cipó és vekni 150–500 g-os fehér, barna és magvas, nem extrudált kenyér darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
darabár egységár
(kg)
80. Gluténmentes tészta 200–500 g-os spagetti, fusilli és penne csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)
csomagár egységár
(kg)

2. melléklet a 11/2023. (VI. 22.) GFM rendelethez

Az árfigyelő rendszerbe tartozó termékek azonosításához szükséges egyéb adatok

a) a termékkategória árfigyelő rendszer szerinti egyedi azonosítója,

b) a termék termékképe és fájlkiterjesztése vagy a termékképre mutató elérhetőség, valamint

c) a termék neve.