A jogszabály mai napon ( 2024.04.28. ) hatályos állapota.
A jelek a bekezdések múltbeli és jövőbeli változásait jelölik.

 

55/2023. (IX. 15.) AM rendelet

a borászati termékek 2023. évi krízislepárlási támogatásáról

A Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások eljárási rendjéről szóló 2022. évi LXV. törvény 48. § (3) bekezdés 2. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 54. § 1. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § E rendelet alkalmazásában

1. borászati termék: a szőlészetről és borászatról szóló 2020. évi CLXIII. törvény (a továbbiakban: Btv.) 1. § 3. pontja szerinti fogalom;

2. borfelajánlási időszak: az az időszak, amikor a bortermelő jelezheti a lepárlóüzem részére az általa lepároltatni kívánt borászati termék mennyiségét és minőségi jellemzőit;

3. bortermelő: a hegyközségekről szóló 2012. évi CCXIX. törvény 4. § b) pontja szerinti borászati termelő;

4. ipari, gyógyászati vagy energetikai célú nyers alkohol: olyan alkohol, amit kizárólag az e rendelet szerinti támogatott lepárlásra beszállított borászati termékek egyszeri lepárlásával nyernek úgy, hogy a desztillátum alkoholtartalma legalább 92 térfogatszázalék;

5. ipari, gyógyászati vagy energetikai célú nyers alkohol hasznosítása: minden olyan tevékenység, ami nem élelmiszeripari célú értékesítésre, valamint nem élelmiszeripari célú továbbfeldolgozásra irányul;

6. krízislepárlási intézkedés: az (EU) 2023/1225 felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet 2. cikke szerint végzett lepárlás;

7. lepárlási keret: a krízislepárlási intézkedés keretében támogatással lepárolható borászatitermék-mennyiség;

8. lepárlási vállalás: az a lepárlóüzem által krízislepárlás céljából átvenni kívánt borászatitermék-mennyiség hektoliterben, amelynek lepárlását a lepárlóüzem a lepárlásra nyitva álló időszak során vállalja;

9. lepárlóüzem: borászati termék lepárlását végző olyan üzem, amelyet a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) borászati termékek krízislepárlási támogatással történő lepárlása intézkedés keretében nyilvántartásba vett;

10. termelési napló: az e rendelet szerinti támogatással érintett ipari, gyógyászati vagy energetikai célú nyers alkohol előállításához felhasznált borászati termékekről és azok felhasználásával előállított ipari, gyógyászati vagy energetikai célú nyers alkohol termékekről vezetett nyilvántartás;

11. végső származási bizonyítvány: a szőlő- és bortermelés részletes szabályairól szóló 26/2021. (VII. 29.) AM rendelet 37. §-a szerint kiadott okirat.

2. § (1) A lepárlásra nyitva álló időszak e rendelet hatálybalépésétől 2023. október 15-ig tart.

(2) A lepárlási keret nagysága 90 ezer hektoliter.

(3) A támogatási keret összege 1,62 milliárd forint.

(4) A támogatással érintett, az (EU) 2023/1225 felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet 2. cikk (1) bekezdés második albekezdése szerinti régió Magyarország.

(5) Az e rendeletben meghatározott feltételek alapján a lepárlóüzem vissza nem térítendő támogatást (a továbbiakban: támogatás) vehet igénybe, ha a bortermelőtől adásvétel útján, krízislepárlási intézkedés keretében borászati terméket vesz át abból a célból, hogy abból ipari, gyógyászati vagy energetikai célú nyers alkoholt készítsen.

(6) A lepárlóüzem a krízislepárlási intézkedésben történő részvételi szándékát a Kincstár honlapján közzétett közleményben meghatározott módon és időpontig elektronikus úton jelenti be a Kincstár részére.

(7) A (6) bekezdés szerinti bejelentés tartalmazza

a) a lepárlóüzem

aa) Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások eljárási rendjéről szóló 2022. évi LXV. törvény (a továbbiakban: KAP tv.) 10. § (2) bekezdés b) pontja szerinti támogatási azonosítóját (a továbbiakban: támogatási azonosító),

ab) kapcsolattartási információit,

b) a lepárlás helyét,

c) a lepárlási vállalást és

d) a lepárlóüzem cégszerű aláírását.

(8) A bejelentéshez csatolni kell

a) a lepárlóüzem adóraktári engedélyének másolatát, továbbá

b) a lepárlóüzem nyilatkozatát arról, hogy

ba) a borászati terméket krízislepárlás céljából beszállítani kívánó bortermelővel írásban adásvételi szerződést köt, amelyben az átvenni kívánt borászati terméktétel forgalombahozatali azonosítóját vagy forgalombahozataliengedély-azonosítóját feltünteti,

bb) rendelkezik a borászati termékek tárolásának, valamint a mennyiség és az alkoholtartalom mérésének eszközeivel,

bc) az átvett borászati termékért legalább az 1. melléklet szerinti minimális nettó vételárat fizet,

bd) a vételárat az átvétel napját követő harminc napon belül megfizeti,

be) a bortermelőtől átvett borászati termékeket az utolsó kifizetési kérelem benyújtása előtt saját költségére lepárolja,

bf) a krízislepárlással előállított nyers alkoholt kizárólag ipari, gyógyászati vagy energetikai célú felhasználásra értékesíti vagy hasznosítja,

bg) biztosítja a krízislepárlás során a borászati termékből származó ipari, gyógyászati vagy energetikai célú nyers alkoholnak a lepárlóüzemben keletkezett többi alkoholfajtától történő elkülönített tárolását, és

bh) a feltételek teljesítésével kapcsolatos bármely változást a változás bekövetkezésének napjától számított tizenöt napon belül bejelenti a Kincstárnak, és egyidejűleg csatolja a változást alátámasztó dokumentumokat.

(9) A bejelentés visszavonásig érvényes.

(10) A nyilvántartásba vételre az a lepárlóüzem jogosult, amely

a) szerepel a Kincstár által vezetett Kedvezményezetti Nyilvántartási Rendszerben,

b) rendelkezik a borászati termékek tárolásának, valamint a mennyiség és az alkoholtartalom mérésének eszközeivel,

c) borászati termékekből kizárólag ipari, gyógyászati vagy energetikai célú nyers alkoholt kíván előállítani, és

d) lepárlási vállalást tesz.

(11) A Kincstár a krízislepárlási intézkedésben részt vevő lepárlóüzemet nyilvántartásba veszi.

3. § (1) A Kincstár a lepárlási vállalást a lepárlási keret erejéig hagyja jóvá a (2) bekezdésben meghatározottak szerint.

(2) Ha a lepárlóüzemek lepárlási vállalása együttesen meghaladja a lepárlási keretet, a Kincstár a lepárlási vállalásokat azok mennyiségének növekvő sorrendjében fogadja el. Ebben az esetben a Kincstár jogosult a sorrendben utolsó lepárlási vállalást részben, a fennmaradó lepárlási keret mértékéig elfogadni.

(3) Ha a jogos igények együttesen meghaladják a 2. § (3) bekezdése szerinti támogatási keret összegét, akkor a rendelkezésre álló támogatási keretet a jóváhagyott lepárlási vállalás arányában kell felosztani a lepárlóüzemek között.

(4) A Kincstár a 2. § (6) bekezdése szerinti közleményében meghatározott időponttól számított három napon belül értesíti a bejelentő lepárlóüzemet az elfogadott lepárlási vállalásról.

(5) A Kincstár a (4) bekezdés szerinti értesítést követő három napon belül közleményt tesz közzé az e rendelet alapján nyilvántartásba vett lepárlóüzemekről és a lepárlóüzemek elfogadott lepárlási vállalásáról.

4. § (1) Krízislepárlási intézkedés keretében csak olyan oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező borászati terméket lehet lepárlóüzembe beszállítani,

a) amelynek beszállítását vagy beszállíttatását az a bortermelő végzi vagy végezteti, aki a borászati terméktétel végső származási bizonyítványán szerepel, és akinek a borászati terméktétel 2023. június 1-jén a tulajdonában volt,

b) amely

ba) megfelel a Btv. 9. § (1) bekezdésében meghatározott feltételeknek, vagy

bb) oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező borászati termékre vonatkozó forgalombahozatali engedéllyel rendelkezik,

c) amelynek a színe rozé vagy vörös, és

d) amelynek a beszállításáról és ipari, gyógyászati vagy energetikai célú lepárlásáról a lepárlóüzem és a bortermelő előzetesen szerződést kötött.

(2) A lepárlóüzem az intézkedés keretében csak olyan borászati terméktételt vehet át, amely rendelkezik az (1) bekezdésben meghatározott feltételeket igazoló dokumentumokkal.

(3) Krízislepárlási intézkedés keretében nem szállíthat be borászati terméket az a bortermelő,

a) akinek a borászati üzemét a borászati hatóság az e rendelet hatálybalépésének napját megelőző három éven belül véglegessé vált határozatával véglegesen bezárta, vagy tevékenységét ideiglenesen felfüggesztette, vagy

b) aki a szőlő-bor ágazatban folytatott hatósági eljárásokról és teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségekről szóló 435/2021. (VII. 16.) Korm. rendelet 89. §-a szerinti kockázatos üzemengedélyesnek (a továbbiakban: kockázatos üzemengedélyes) minősül.

5. § (1) A bortermelő a lepárlási igényét a lepárlásra szánt, oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező borászati terméktételhez kapcsolódó következő adatok és dokumentumok lepárlóüzem részére történő megküldésével jelzi:

a) a beszállítani kívánt borászati terméktétel mennyisége tételenként és összesítve,

b) a hegybíró által kiadott igazolás (a továbbiakban: hegybírói igazolás) másolata a 4. § (1) bekezdés a) és c) pontja szerinti feltételek teljesüléséről,

c) a vonatkozó oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírásának való megfelelést igazoló analitikai és érzékszervi vizsgálat eredményéről szóló dokumentumok másolata, valamint

d) a bortermelő nyilatkozata arra vonatkozóan, hogy

da) nem minősül kockázatos üzemengedélyesnek, valamint

db) borászati üzemét az e rendelet hatálybalépésének napját megelőző három éven belül a borászati hatóság véglegessé vált határozatával véglegesen nem zárta be, vagy tevékenységét ideiglenesen nem függesztette fel.

(2) A hegybíró a hegybírói igazolást nem adhatja ki, ha a bortétel tényleges alkoholtartalma a bortételre vonatkozó végső származási bizonyítvány alapján nem éri el a 11,5%vol-t.

(3) A bortermelő az (1) bekezdés szerinti lepárlási igényét a lepárlóüzem által a honlapján meghirdetett borfelajánlási időszakban jelezheti.

(4) A (3) bekezdés szerinti borfelajánlási időszak első napja nem lehet korábban, mint az e rendelet hatálybalépését követő ötödik nap.

(5) A lepárlóüzem által visszaigazolt, a 4. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelő bortétel beszállítására, illetve lepárlására vonatkozóan – a 3. § (5) bekezdése szerint elfogadott lepárlási vállalás mértékéig – szerződéskötési kötelezettség terheli a lepárlóüzemet és a bortermelőt.

(6) A szerződéskötés sorrendjét a borfelajánlás időrendi sorrendje határozza meg.

6. § (1) Borászati terméket lepárlóüzembe beszállítani csak a lepárlóüzem által a honlapján meghirdetett időszakban lehet. Eltérő megállapodás hiányában krízislepárlás céljából a borászati termékek átadása és átvétele a lepárlóüzem telephelyén történik.

(2) Egy bortermelő egy lepárlóüzem részére legfeljebb 2500 hektoliter borászati terméket szállíthat be krízislepárlás céljából.

(3) A lepárlóüzem a borászati termék átvételének napján sorszámozott átvételi elismervényt (a továbbiakban: átvételi elismervény) állít ki, amely tartalmazza

a) az átvevő lepárlóüzem nevét (cégnevét), támogatási azonosítóját, adószámát,

b) az átadó bortermelő hegybírói igazolásban szereplő azonosító adatait,

c) az átvett borászati termék

ca) forgalombahozatali azonosítóját vagy forgalombahozataliengedély-azonosítóját,

cb) mennyiségét literben kifejezve,

cc) átvételi árát forint/literben kifejezve,

cd) tényleges alkoholtartalmát térfogatszázalékban kifejezve,

ce) színét,

d) az átvétel időpontját és

e) az átvétel helyét.

(4) A lepárlóüzem az átvételi elismervényt három példányban állítja ki, amelyből egy példány a bortermelőt illeti meg.

(5) A lepárlóüzem az átvételi elismervényt öt évig őrzi meg.

(6) A beszállított borászati termék mennyiségének és tényleges alkoholtartalmának mérése a lepárlóüzem telephelyén történik. A bortermelő igényt tarthat az átvétel során arra, hogy a borászati termék mennyiségének és alkoholtartalmának mérése a jelenlétében történjen.

(7) A lepárlóüzem a bortétel átvételét megtagadja, ha a lepárlóüzem által mért alkoholtartalom és az 5. § (1) bekezdés c) pontja szerinti analitikai vizsgálat által megállapított alkoholtartalom közötti eltérés a 0,8%vol-t meghaladja.

(8) Egy vagy több bortermelő több bortételét egy szállítóedénybe betárolva (a továbbiakban: egalizált bortétel) is beszállíthatja a lepárlóüzembe. Ebben az esetben minden, a szállítmány részét képező bortételből a szállítmányozást végző személy jelenlétében legalább két db, legalább 0,5 liter bort tartalmazó mintát kell venni közvetlenül a szállítójárműre történő rakodásakor. A mintákat át kell adni a lepárlóüzem részére. A mintákat a lepárlóüzem a támogatás kifizetéséig köteles megőrizni.

(9) Ha a lepárlóüzem a (8) bekezdés szerint beszállított egalizált bortétel részét képező valamely bortételhez tartozó mintában mért tényleges alkoholtartalom esetében állapítja meg a (7) bekezdés szerinti eltérést, abban az esetben a lepárlóüzem az egalizált bortétel arányos részének átvételét megtagadja. A lepárlóüzem által át nem vett bor visszaszállításának vagy megsemmisítésének költsége az adott bortételt előállító bortermelőt terheli.

(10) Ha a Kincstár a bortétel lepárlására vonatkozó ellenőrzése során megállapítja, hogy az 5. § (1) bekezdés d) pontja szerinti nyilatkozat tartalma nem valós, a bortermelő a lepárlóüzem által az érintett bortételre vonatkozóan kifizetett vételi ár 80%-át a lepárlóüzem részére a lepárlóüzem által a meg nem felelésről postai úton megküldött értesítés átvételétől számított 30 napon belül visszafizeti.

7. § A lepárlóüzem az átvételi elismervényekben szereplő adatokról bortermelőnként tételes nyilvántartást vezet.

8. § A támogatás összege az e rendelet szerint átvételi elismervénnyel igazoltan átvett, kifizetett és lepárolt borászatitermék-mennyiség és az 1. melléklet szerinti minimális nettó átvételi ár szorzata.

9. § (1) Támogatásra jogosult minden olyan, a Kincstár által a 2. § (11) bekezdése alapján nyilvántartásba vett lepárlóüzem, amely e rendelet 4. és 6. §-ának megfelelően krízislepárlás céljából átvett borászati termékből kizárólag ipari, gyógyászati vagy energetikai célú nyers alkoholt állított elő.

(2) A lepárlóüzem havonta két támogatási kérelem benyújtására jogosult a lepárlás céljából átvett borászati termék ellenértékének teljes mértékű megfizetését, valamint lepárolását követően.

(3) A támogatási kérelmet a Kincstár által rendszeresített és a honlapján közleményben közzétett nyomtatványon és határidőig postai úton vagy személyesen kell benyújtani a Kincstár részére. A kérelem tartalmazza

a) a lepárlóüzem

aa) támogatási azonosítóját,

ab) kapcsolattartási információit;

b) a lepárlás helyét (cím, helyrajzi szám);

c) a lepárlás alábbi adatait:

ca) a lepárolt borászati termékek összmennyiségét hektoliterben kifejezve,

cb) a lepárolt borászati termékek számított tényleges alkoholtartalmát térfogatszázalék/hektoliterben kifejezve és

cc) a lepárlással előállított ipari, gyógyászati vagy energetikai célú nyers alkohol mennyiségét térfogatszázalék/hektoliterben kifejezve;

d) a lepárlási összesítőt, amely bortermelőnként tartalmazza

da) a bortermelő nevét, adóalanyi jogállását,

db) a borászati termékre vonatkozó átvételi elismervény számát,

dc) a borászati termék átvételének időpontját és helyét,

dd) a borászati termék színét,

de) a borászati termék mennyiségét hektoliterben kifejezve,

df) a borászati termék tényleges alkoholtartalmát térfogatszázalékban kifejezve és

dg) az átvételi ár elszámolását (a kifizetett nettó érték, a számlák száma és a kifizetés dátuma);

e) az igényelt támogatás összegét és

f) a lepárlóüzem cégszerű aláírását.

(4) A támogatási kérelemhez mellékelni kell

a) az átvételi elismervények egy példányát borászatitermék-tételenként;

b) a borászati termékek átvételi árának megfizetését igazoló dokumentum másolatát;

c) a borászati termékek lepárlására vonatkozóan a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 45/2016. (XI. 29.) NGM rendelet (a továbbiakban: jövedéki vhr.) 1. melléklete szerinti, elkészített adóraktári nyilvántartás másolatait azokra a hónapokra, amelyekben az adott borászati termékeket lepárolták;

d) a termelési napló másolatát, amely tartalmazza

da) a lepárlás időpontját,

db) a felhasznált alapanyag mennyiségét, számított tényleges alkoholtartalmát,

dc) a szeszmérő gép számát, induló és záró óraállását,

dd) az előállított ipari, gyógyászati vagy energetikai célú nyers alkohol mennyiségét literben kifejezve és

de) az előállított ipari, gyógyászati vagy energetikai célú nyers alkohol alkoholtartalmát térfogatszázalékban, valamint térfogatszázalék/hektoliterben kifejezve;

e) a tárolótartály-nyilvántartás másolatát;

f) az átvett borászati termékekre vonatkozó, az 5. § (1) bekezdés b)–d) pontja szerinti dokumentumok másolatát és

g) a jövedéki vhr. 49. §-a szerint kérelmezett helyszíni szemléről készült jegyzőkönyvet.

10. § (1) A Kincstár a támogatási kérelmet visszautasítja, ha a kérelmező nem tett eleget a 2. § (6) bekezdése szerinti bejelentési kötelezettségnek.

(2) A Kincstár a támogatási kérelmeket érkezési sorrendben bírálja el a lepárlóüzem által vállalt, a Kincstár által elfogadott és ténylegesen lepárolt borászati termékmennyiség erejéig. A Kincstár az eljárás során elektronikusan tart kapcsolatot a kérelmezővel.

(3) Nem igényelhető támogatás azon borászati termék krízislepárlása után,

a) amelyre vonatkozóan a bortermelő a lepárlóüzem részére az 5. § (1) bekezdése szerinti dokumentumokat nem nyújtotta be,

b) amelyek tekintetében a bortermelő 5. § (1) bekezdés d) pontja szerinti nyilatkozata nem valós tartalmú,

c) amelynek a tulajdonjogát a bortermelő a 4. § (1) bekezdés a) pontja alapján nem igazolta,

d) amelyet a lepárlóüzem a 6. § (2) bekezdésében meghatározott mennyiségen túl vett át a bortermelőtől, vagy

e) amelynek lepárlását nem fejezték be 2023. október 15-ig.

11. § (1) A Kincstár ellenőrzési jogköre kiterjed

a) az előállított ipari, gyógyászati vagy energetikai célú nyers alkohol szúrópróbaszerű mennyiségi ellenőrzésére egyes tartályok vagy a teljes készlet vonatkozásában,

b) a támogatási kérelemhez mellékelt dokumentumok egy részének vagy egészének ellenőrzésére, valamint az eredeti példányokkal való összevetéssel a nyilvántartási kötelezettségek teljesítésének ellenőrzésére és

c) az ipari, gyógyászati vagy energetikai célú nyers alkohol hasznosítás céljára történő átadásának szúrópróbaszerű ellenőrzésére, ami kiterjedhet a folyamat, a bizonylatok és az átadott termék minőségi és mennyiségi paramétereinek vizsgálatára.

(2) A Kincstár az ellenőrzései során, valamint a döntései meghozatalánál figyelembe veszi a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) rendelkezései szerint vezetett és a vámhatóság által ellenőrzött nyilvántartásokat és dokumentációkat.

(3) Jogosulatlan támogatási igénynek minősül, ha a támogatási kérelemben szereplő bortétel lepárlását hatósági intézkedés keretében rendelték el.

12. § A Kincstár a támogatást a honlapján közzétett közleményében meghatározott határidőig, de legkésőbb a támogatási kérelem benyújtását követő harmincadik napig fizeti ki.

13. § (1) Az ipari, gyógyászati vagy energetikai célú nyers alkohol akkor adható át a hasznosítónak hasznosításra, ha az átadó lepárlóüzem a hasznosító hasznosítás céljára vonatkozó nyilatkozatával rendelkezik. A nyilatkozat tartalmazza

a) a hasznosító azonosító adatait (cégnév, cím, telephely, adóraktári engedély vagy keretengedély száma),

b) az átadó lepárlóüzem azonosító adatait (cégnév, cím, telephely),

c) a hasznosító arra vonatkozó nyilatkozatát, mely szerint az ipari, gyógyászati vagy energetikai célú nyers alkoholt kizárólag ipari, gyógyászati vagy energetikai célra hasznosítja, és

d) a nyilatkozat kiállítójának cégszerű aláírását.

(2) A támogatással érintett ipari, gyógyászati vagy energetikai célú nyers alkohol hasznosításra történő átadásáról a lepárlóüzem az átadás időpontját megelőzően legalább 48 órával értesíti a Kincstárt a közleményben közétett módon. Az értesítés tartalmazza

a) a lepárlóüzem azonosításához szükséges adatokat (támogatási azonosító, kapcsolattartási információk),

b) a hasznosító azonosításához szükséges adatokat (cégnév, cím, telephely, szállítási cím, adóraktári engedély vagy keretengedély száma),

c) a hasznosításra történő átadás helyét és időpontját, valamint

d) a hasznosítás céljából átadásra kerülő ipari, gyógyászati vagy energetikai célú nyers alkohol mennyiségét térfogatszázalék/hektoliterben.

(3) A (2) bekezdés szerinti értesítéshez a lepárlóüzem csatolja a hasznosító (1) bekezdés szerinti nyilatkozatát.

(4) Ha a hasznosító megegyezik a lepárlóüzemmel, azt a (2) bekezdés szerinti értesítésen fel kell tüntetni.

14. § (1) A bortermelőtől átvett borászati termékekből lepárlással előállított ipari, gyógyászati vagy energetikai célú nyers alkohol azon mennyiségére, amelyre vonatkozóan a lepárlóüzem támogatásban részesült, a támogatási feltételek maradéktalan teljesülését a Kincstár utólag is ellenőrizheti (a továbbiakban: utólagos ellenőrzés). Az utólagos ellenőrzés kiterjed

a) a készleten lévő, hasznosításra még át nem adott ipari, gyógyászati vagy energetikai célú nyers alkoholra, annak mennyisége és tényleges alkoholtartalma megállapítására,

b) a hasznosított ipari, gyógyászati vagy energetikai célú nyers alkoholra vonatkozó nyilvántartások teljes körű ellenőrzésére,

c) a 13. § (2) bekezdése szerinti értesítés jóváhagyott támogatási kérelmek adataival való egyezőségére, valamint

d) a Jöt. szerinti nyilvántartások, szállítási okmányok, valamint a hasznosításra vonatkozó számlák és azok kifizetését igazoló bizonylatok ellenőrzésére, a jóváhagyott támogatási kérelmek adataival való egyezőségére.

(2) Az utólagos ellenőrzés során felvett készletadatok meghatározásakor a jövedéki vhr. rendelkezéseit kell irányadónak tekinteni.

15. § (1) A támogatási kérelmet részben el kell utasítani vagy a kifizetett támogatási összeget részben vissza kell fizetni, ha

a) a Kincstár vagy a vámhatóság ellenőrzése megállapítja, hogy a kiadott ipari, gyógyászati vagy energetikai célú nyers alkohol alkoholtartalma nem éri el a 92 térfogatszázalékot,

b) a Kincstár vagy a vámhatóság ellenőrzése megállapítja, hogy a készleten talált ipari, gyógyászati vagy energetikai célú nyers alkohol tényleges alkoholtartalma nem éri el a 92 térfogatszázalékot, vagy

c) a Kincstár azt állapítja meg, hogy a lepárlóüzem az ipari, gyógyászati vagy energetikai célú nyers alkoholt a 13. § (2) bekezdése szerinti értesítés vagy a 13. § (1) bekezdése szerinti nyilatkozat benyújtása nélkül adja át a hasznosítónak.

(2) A visszafizetendő támogatási összeget az (1) bekezdés

a) a) és b) pontja szerinti esetben a mintával reprezentált,

b) c) pontja szerinti esetben az értesítés nélkül átadott

ipari, gyógyászati vagy energetikai célú nyers alkohol mennyisége alapján kell meghatározni.

16. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

17. § (1) Annak a lepárlóüzemnek, amelyet a Kincstár krízislepárlási intézkedéssel kapcsolatban e rendelet hatálybalépését megelőzően már nyilvántartásba vett, legkésőbb a 2. § (6) bekezdése szerinti közleményben meghatározott időpontig be kell jelentenie a lepárlási vállalását.

(2) A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az e rendelet hatálybalépését követő ötödik napig megküldi a Kincstár részére azon borászati üzemek listáját – a borászati üzem helyrajzi számának és a működési engedély számának feltüntetésével –, amelyeket az e rendelet hatálybalépésének napját megelőző három éven belül a borászati hatóság véglegessé vált határozatával véglegesen bezárt, vagy tevékenységét ideiglenesen felfüggesztette.

18. § Ez a rendelet az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet egyes rendelkezéseitől és az (EU) 2016/1149 felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelettől eltérő rendkívüli, ideiglenes intézkedéseknek az egyes tagállamokban a borágazatban fellépő piaci zavarok kezelése érdekében történő elfogadásáról szóló, 2023. június 22-i (EU) 2023/1225 felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet 2. cikkének végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.

1. melléklet az 55/2023. (IX. 15.) AM rendelethez

A lepárlásra átadott bor minimális nettó átvételi ára

A B
1. A lepárlásra átadott borászati termék tényleges alkoholtartalma Minimális nettó átvételi ár
(Ft/liter)
2. legalább 11,5%vol, de kevesebb, mint 11,6%vol 150,00
3. legalább 11,6%vol, de kevesebb, mint 11,7%vol 152,00
4. legalább 11,7%vol, de kevesebb, mint 11,8%vol 154,00
5. legalább 11,8%vol, de kevesebb, mint 11,9%vol 156,00
6. legalább 11,9%vol, de kevesebb, mint 12,0%vol 158,00
7. legalább 12,0%vol, de kevesebb, mint 12,1%vol 160,00
8. legalább 12,1%vol, de kevesebb, mint 12,2%vol 162,00
9. legalább 12,2%vol, de kevesebb, mint 12,3%vol 164,00
10. legalább 12,3%vol, de kevesebb, mint 12,4%vol 166,00
11. legalább 12,4%vol, de kevesebb, mint 12,5%vol 168,00
12. legalább 12,5%vol, de kevesebb, mint 12,6%vol 170,00
13. legalább 12,6%vol, de kevesebb, mint 12,7%vol 172,00
14. legalább 12,7%vol, de kevesebb, mint 12,8%vol 174,00
15. legalább 12,8%vol, de kevesebb, mint 12,9%vol 176,00
16. legalább 12,9%vol, de kevesebb, mint 13,0%vol 178,00
17. legalább 13,0%vol 180,00