Hatály: közlönyállapot (2024.VIII.22.) Váltás a jogszabály mai napon hatályos állapotára

 

36/2024. (VIII. 22.) BM rendelet

a szabadságvesztés, az elzárás, a rendbírság helyébe lépő elzárás, a letartóztatás és a szabálysértési elzárás végrehajtását foganatosító büntetés-végrehajtási intézetek kijelölésének szabályairól szóló 16/2018. (VI. 7.) BM rendelet, valamint a büntetés-végrehajtási intézetben fogvatartott elítéltek és egyéb jogcímen fogvatartottak élelmezési ellátásának élelmezési szakmai és táplálkozás-egészségügyi követelményeiről szóló 13/2022. (IV. 29.) BM rendelet módosításáról

A büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló 2013. évi CCXL. törvény 434. § (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 66. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva,

a 2. alcím és a 2. melléklet tekintetében az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. § (5) bekezdés i) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 66. § (1) bekezdés 2. és 26. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 119. § 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljáró igazságügyi miniszterrel egyetértésben –

a következőket rendelem el:

1. A szabadságvesztés, az elzárás, a rendbírság helyébe lépő elzárás, a letartóztatás és a szabálysértési elzárás végrehajtását foganatosító büntetés-végrehajtási intézetek kijelölésének szabályairól szóló 16/2018. (VI. 7.) BM rendelet módosítása

1. § A szabadságvesztés, az elzárás, a rendbírság helyébe lépő elzárás, a letartóztatás és a szabálysértési elzárás végrehajtását foganatosító büntetés-végrehajtási intézetek kijelölésének szabályairól szóló 16/2018. (VI. 7.) BM rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

2. A büntetés-végrehajtási intézetben fogvatartott elítéltek és egyéb jogcímen fogvatartottak élelmezési ellátásának élelmezési szakmai és táplálkozás-egészségügyi követelményeiről szóló 13/2022. (IV. 29.) BM rendelet módosítása

2. § A büntetés-végrehajtási intézetben fogvatartott elítéltek és egyéb jogcímen fogvatartottak élelmezési ellátásának élelmezési szakmai és táplálkozás-egészségügyi követelményeiről szóló 13/2022. (IV. 29.) BM rendelet (a továbbiakban: BM rendelet) 2. §-a a következő 5. és 6. ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában)

„5. tálaló- vagy melegítőkonyha: a személyi állomány és a fogvatartottak ellátását biztosító helyiség, amely biztosítja a főzőkonyhán elkészített ételek melegen tartását, szükség szerinti újrahőkezelését, valamint más – különösen az ételek tálalásához, melegítéséhez, a hideg és meleg reggeli elkészítéséhez szükséges – konyhai műveletek elvégzését, továbbá a mosogatást,

6. szakosított tárolás: a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet 11. §-a szerinti tárolás.”

3. § A BM rendelet 4. § (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A bv. intézeti élelmezési ellátás működéséért a bv. intézet parancsnoka felelős, ennek keretében)

„d) önálló költségvetési szervnek minősülő bv. intézet esetén irányítja és ellenőrzi az élelmezési gazdálkodást,”

4. § A BM rendelet 4. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Az élelmezési gazdálkodás irányításáért és ellenőrzéséért telephelynek minősülő bv. intézet esetén az agglomerációs gazdasági vezető a felelős.”

5. § A BM rendelet 4. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A bv. intézeti élelmezési ellátás megszervezését végző élelmezési szakterület gazdálkodásáért és működéséért önálló költségvetési szervnek minősülő bv. intézet esetén az agglomerációs gazdasági vezető, telephelynek minősülő bv. intézet esetén a bv. intézet műszaki és ellátási osztály vezetője felelős, ennek keretében

a) irányítja és ellenőrzi az élelmezésért felelős személyek munkáját,

b) biztosítja és ellenőrzi az élelmiszerek, az élelmezésfelszerelési anyagok és eszközök szabályszerű felhasználását, nyilvántartását, tárolását,

c) ellenőrzi a bv. intézetnek az élelmiszer-biztonság irányítására vonatkozó rendszer (a továbbiakban: HACCP) előírásait tartalmazó kézikönyvében (a továbbiakban: HACCP kézikönyv) meghatározott időközönként a főzőkonyha és a tálaló- vagy melegítőkonyha tisztaságát, a takarítás rendjét, a főzőkonyha és a tálaló- vagy melegítőkonyha HACCP kézikönyvében előírt dokumentációk meglétét, vezetését, igazolja a HACCP-rendszer működését,

d) ellenőrzi az élelmezés változatosságát, a normák betartását,

e) koordinálja az étrendek összeállítását, az étrendtől való esetleges eltéréseket jóváhagyásra felterjeszti a parancsnok részére.”

6. § A BM rendelet 5. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) A bv. intézetben a konyhavezető vagy a foglalkoztatási segédelőadó felelős a főzőkonyha és a tálaló- vagy melegítőkonyha rendjének fenntartásáért, a közegészségügyi előírások, a technológiai utasítások betartásáért, az elkészített ételek tálalási jelentés szerinti kiadásáért, a konyhán dolgozók munkájáért. Ennek keretében a konyhavezető vagy a segédelőadó

a) közreműködik az étrend összeállításában,

b) betartja és betartatja a HACCP előírásait, és vezeti a főzőkonyha és a tálaló- vagy melegítőkonyha HACCP kézikönyvében meghatározott dokumentációt,

c) gondoskodik a főzőkonyhai és a tálaló- vagy melegítőkonyhai berendezések, eszközök megőrzéséről, rendeltetésszerű használatáról, tisztán tartásáról, javításáról és pótlásáról, valamint

d) gondoskodik a konyhára beosztottak testi épségének megőrzéséről, a munka- és balesetvédelmi előírások betartásáról, valamint az alap és időszakos, továbbá szükség esetén rendkívüli munka- és tűzvédelmi oktatás megtartásáról.

(4) A bv. intézetben az élelmiszer-raktáros vagy a raktárvezető felelős az élelmiszerek és élelmiszer-alapanyagok szabályszerű átvételéért, az élelmiszer-alapanyagok szavatossági idejének figyeléséért, a szakosított tárolás előírásainak megfelelő tárolásáért, kiadásáért, mennyiségének és minőségének megóvásáért. Ennek keretében az élelmiszer-raktáros vagy a raktárvezető

a) folyamatosan ellenőrzi az élelmiszerek mennyiségét és minőségét, rendszeresen egyezteti a készleteket a gépi nyilvántartással,

b) a rendelkezésre álló bizonylatok alapján bevételezi az élelmezési programban a beérkező élelmiszereket, illetve kiadja azokat az élelmezési program által előállított raktárkiadási bizonylatnak megfelelően,

c) folyamatosan figyelemmel kíséri az élelmiszerek fogyaszthatósági és minőség megőrzési határidejét, valamint a raktárban elhelyezett hűtők, fagyasztók rendeltetésszerű működését,

d) részt vesz a bv. intézet főzőkonyhája és a tálaló- vagy melegítőkonyhája HACCP kézikönyvének aktualizálásában.”

7. § A BM rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § A biztonsági osztály vagy a biztonsági és fogvatartási ügyek osztálya felelős

a) a főzőkonyhán elkészített ételek létszám, diéta szerinti átvételéért és

b) az elhelyezési részlegen történő ételosztás koordinálásért, felügyeletéért.”

8. § A BM rendelet 2. alcíme a következő 7/A. és 7/B. §-sal egészül ki:

„7/A. § A fogvatartottak létszámának pontos meghatározásáért a bv. intézet parancsnoka által kijelölt személy felelős.

7/B. § A fogvatartási ügyek osztálya vagy a biztonsági és fogvatartási ügyek osztálya felelős

a) a munkába állított fogvatartottak normába sorolásáért az életkor, a munkába állítás ténye, valamint a munkavégzés jellege alapján, és

b) a diétás norma kivételével a vallási és egyéb eltérő étkeztetés és étkezésről lemondás engedélyeztetéséért és a fogvatartotti nyilvántartásban történő rögzítéséért.”

9. § A BM rendelet 14. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A bv. intézet szakorvosi javaslat esetén biztosít diétás norma szerinti élelmezést. Diétás norma biztosítására vonatkozó szakorvosi javaslatot a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 2. § (1) bekezdés 22. pontjában szereplő szakorvos adhat ki.”

10. § A BM rendelet 4. alcíme a következő 14/A. §-sal egészül ki:

„14/A. § A vallási okból igényelt eltérő élelmezési norma, valamint a diétás norma esetén pótélelmezés abban az esetben biztosítható, ha a fogvatartott munkáltatása megvalósul, vagy egészségi állapota miatt szükségessé vált.”

11. § A BM rendelet 17. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„17. § Az élelmezési normán felüli kiegészítő élelmezésként

a) mezőgazdasági pótélelmezés az aratási és betakarítási munkákban részt vevőknek a munkában töltött napokra,

b) védőital a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002. (II. 8.) SZCSM–EüM együttes rendelet 7. §-ában meghatározottak alapján,

c) a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka által a büntetés-végrehajtási szervezet szempontjából kiemeltté nyilvánított projektek során történő munkavégzés esetén a napi három főétkezésen kívül napi két kisétkezés

számolható el.”

12. § A BM rendelet 18. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A parancsnok heti, dekádonkénti vagy havi időszakot határozhat meg, a forgóétlapnak minimum 5 hetet kell felölelnie.”

13. § A BM rendelet 21. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„21. § (1) Az étrendet az agglomerációs gazdasági vezető vagy megbízása alapján a bv. intézet műszaki és ellátási osztály vezetője által vezetett bizottság állítja össze, és a parancsnok hagyja jóvá.

(2) Az (1) bekezdés szerinti bizottság tagjai

a) az agglomerációs gazdasági vezető vagy megbízása alapján a bv. intézet műszaki és ellátási osztály vezetője,

b) az élelmezésvezető,

c) az egészségügyi szakterület vezetője vagy az általa kijelölt személy,

d) a konyhavezető és

e) a dietetikus.”

14. § A BM rendelet 24. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„24. § (1) A HACCP működését, alkalmazását, megfelelőségét az agglomerációs gazdasági vezető vagy megbízása alapján a bv. intézet műszaki és ellátási osztály vezetője által vezetett bizottság legalább félévente köteles felülvizsgálni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti bizottság tagjai

a) az agglomerációs gazdasági vezető vagy megbízása alapján a bv. intézet műszaki és ellátási osztály vezetője,

b) az élelmezésvezető,

c) a Büntetés-végrehajtás Gazdasági Ellátó Intézete által az érintett bv. intézet munkavédelmi szakfeladatainak ellátásával megbízott tűz- és munkavédelmi kiemelt főelőadó, valamint

d) az egészségügyi szakterület vezetője által kijelölt személy.

(3) A bizottság vezetője a vizsgálat eredményéről jelentést, az esetlegesen feltárt hiányosságok felszámolására cselekvési tervet készít, amelynek végrehajtásáról az agglomerációt vezető parancsnok számára jelentést készít.”

15. § A BM rendelet 1. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

16. § A BM rendelet

1. 2. § 1. pontjában az „élelmiszer-alapanyagok” szövegrész helyébe az „élelmiszer-alapanyagok, félkész” szöveg,

2. 2. § 3. pontjában a „nyersanyagok” szövegrész helyébe az „élelmiszer-alapanyagok” szöveg,

3. 5. § (1) bekezdésében a „gazdasági” szövegrész helyébe a „műszaki és ellátási” szöveg,

4. 5. § (2) bekezdés e) pontjában, 22. § (1) és (2) bekezdésében, valamint 23. §-ában a „főzőkonyha” szövegrész helyébe a „főzőkonyha és a tálaló- vagy melegítőkonyha” szöveg,

5. 5. § (5) bekezdésében a „gyógyélelmezésben” szövegrész helyébe a „speciális egészségügyi diétában” szöveg,

6. 10. § (1) bekezdés c) és e) pontjában a „végzők” szövegrész helyébe a „végző felnőttkorúak” szöveg,

7. 10. § (1) bekezdés j) pontjában a „normája” szövegrész helyébe a „normája, a csecsemők száma alapján” szöveg,

8. 13. § (2) bekezdés f) pontjában az „iskolai oktatásban” szövegrész helyébe a „köznevelésben, szakképzésben vagy felnőttképzésben” szöveg,

9. 14. § (3) bekezdésében az „a bv. intézet orvosa” szövegrész helyébe a „szakorvosi javaslat alapján a bv. intézet orvosa” szöveg,

10. 14. § (4) bekezdésében a „tartósan fennálló állapot esetén rendszeresen” szövegrész helyébe a „de legalább félévente, a tartósan fennálló állapot esetén évente” szöveg,

11. 22. § (1) bekezdés b) pontjában az „osztályvezető” szövegrész helyébe az „osztályvezető és alosztályvezető” szöveg,

12. 22. § (1) bekezdés c) pontjában az „a gazdasági vezető” szövegrész helyébe az „az agglomerációs gazdasági vezető, a műszaki és ellátási osztály vezetője” szöveg,

13. 23. § b) pontjában a „szakácstól” szövegrész helyébe a „konyhavezetőtől” szöveg

lép.

17. § Hatályát veszti a BM rendelet

a) 2. § 3. pontjában a „valamint a más épületben vagy objektumban található tálaló- vagy melegítőkonyha is,” szövegrész,

b) 5. § (2) bekezdésében az „az élelmezési csoportvezető vagy” szövegrészek,

c) 10. § (1) bekezdés b) pontjában a „nem dolgozó” szövegrész,

d) 19. §-ában az „élelmezési csoportvezető vagy” szövegrész.

3. Záró rendelkezések

18. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

1. melléklet a 36/2024. (VIII. 22.) BM rendelethez

„1. melléklet a 16/2018. (VI. 7.) BM rendelethez

Letartóztatottak részére kijelölt büntetés-végrehajtási intézetek vármegyei büntetés-végrehajtási intézettel nem rendelkező vármegyék esetében

A B
1. Vármegye Büntetés-végrehajtási intézet
2. Csongrád-Csanád vármegye illetékességi területén belül eljáró bíróság vagy ügyészség esetén Szegedi Fegyház és Börtön
3. Győr-Moson-Sopron vármegye illetékességi területén belül eljáró bíróság vagy ügyészség esetén Sopronkőhidai Fegyház és Börtön férfiak esetén, Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet nők esetén
4. Komárom-Esztergom vármegye illetékességi területén belül eljáró bíróság vagy ügyészség esetén Közép-Dunántúli Országos Büntetésvégrehajtási Intézet
5. Nógrád vármegye illetékességi területén belül eljáró bíróság vagy ügyészség esetén Balassagyarmati Fegyház és Börtön
6. Pest vármegye illetékességi területén belül eljáró bíróság vagy ügyészség esetén Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet
7. Vas vármegye illetékességi területén belül eljáró bíróság vagy ügyészség esetén Szombathelyi Országos Büntetésvégrehajtási Intézet

2. melléklet a 36/2024. (VIII. 22.) BM rendelethez

„1. melléklet a 13/2022. (IV. 29.) BM rendelethez

1. A fogvatartotti élelmezési normák kenyér- és nyershús-kiszabatai

A B C D E
1. Fogvatartotti norma
meghatározása
Norma
meghatározása
Pótélelmezés
meghatározása
Kenyérkiszabat
(g)
Nyershús-kiszabat
(g)
2. Alapnorma Alapnorma 330–400 40
3. Vallási okból igényelt eltérő élelmezési norma Alapnorma 330–400 40
4. Fiatalkorúak normája Alapnorma Fiatalkorúak pótélelme 330–400 40
5. Könnyű testi munkát végző felnőttkorúak normája Alapnorma Könnyű testi munkát végző felnőttkorúak pótélelme 330–400 80
6. Könnyű testi munkát végző fiatalkorúak normája Alapnorma Könnyű testi munkát végző fiatalkorúak pótélelme 330–400 90
7. Nehéz testi munkát végző felnőttkorúak normája Alapnorma Nehéz testi munkát végző felnőttkorúak pótélelme 330–400 90
8. Nehéz testi munkát végző fiatalkorúak normája Alapnorma Nehéz testi munkát végző fiatalkorúak pótélelme 330–400 100
9. Diétás norma Alapnorma Kórházi ápolás idejére a diétás norma pótélelme 330–400 80
10. Várandós nők normája Alapnorma Várandós nők pótélelme 330–400 90
11. Szoptató anyák normája Alapnorma Szoptató anyák pótélelme 330–400 90

2. A diétás norma szerinti élelmezésben részesülő fogvatartottak esetében a kenyér- és nyershús-kiszabat mennyisége orvosi utasításra csökkenthető vagy növelhető, illetve a kenyér más pékáruval helyettesíthető.

3. A kenyérkiszabatok mennyisége a parancsnok döntése alapján csökkenthető, amennyiben dokumentummal alátámaszthatóan legalább harminc napon keresztül jelentős az el nem fogyasztott kenyérből származó hulladék mennyisége, valamint a kenyérkiszabat parancsnoki döntés alapján helyettesíthető zsemlével vagy kiflivel.

4. A nyershús-kiszabatok biztosításánál a nyers húson kívül húskészítmények is felhasználhatók, azzal, hogy a húskészítmények közül csak 50%-os húsértékként vehető figyelembe a párizsi, krinolin, virsli, májkrém, kenőmájas, disznósajt, bőrsajt, hurka, bácskai, különféle felvágottak, a sertésfej, a köröm, a szív, a tüdő, a lép és a baromfiaprólék.

5. A fogvatartottak számára a vitamin- és rostbevitel biztosítása érdekében hetente minimum kettő alkalommal kötelező zöldség vagy gyümölcs biztosítása. A zöldség savanyított formában is kiadható.”